Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-20 19:04:00

Ha elindul a tömeges oltás, újranyithatnak a belföldi szállodák és éttermek

"Már nyártól megindulhat a külföldi turizmus fellendülése itthon. A magyar éttermek és szállodák viszont már ennél korábban, a tömeges oltás elindulásával nyithatnak ki újra"- ezt válaszolta a Magyar Turisztikai Ügynökség híradónk megkeresésére. A volt országos tiszti főorvos mindenkit óvatosságra és türelemre int. A fennálló korlátozó intézkedések fenntartását helytállónak találja.

A zalakarosi Mendan Hotel november 10-e óta csak üzleti céllal érkező vendégeket fogadhat, az igazgató azonban azt mondta: jelenleg ilyen vendégük sincs. Czimondor Nándor szerint, amikor van is látogatójuk, az sem mérhető gazdaságilag. Viszont lélekben már készülnek a nyitásra: honlapjukon Valentin napi és farsangi hétvégét kínálnak.

A Magyar Turisztikai Ügynökség abban reménykedik, hogy már nyáron újraindulhat a turizmus. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a nyár az reális, de ez csak legrosszabb forgatókönyv.

A Magyar Éttermek és Szállodák Szövetsége korábban egy körlevélben arról tájékoztatta az tagokat, hogy „a kormányzati kommunikáció és a Magyar Turisztikai Ügynökség tájékoztatása szerint a jelenleg érvényben lévő korlátozások valószínűleg pünkösdig fennmaradnak.” A szövetség elnöke híradónknak azt mondta: ez egy belső elemzés volt, amiben arra készítették fel a tagságot, hogy amennyiben a járványhelyzet eddig elhúzódna, mindenki gondolja át a gazdasági helyzetét – fogalmazott Flesch Tamás.

A levelet a Kormányzati Tájékoztatási Központ és a Magyar Turisztikai Ügynökség alaptalan és felelőtlen rémhírnek nevezte, a szövetség ezért azóta visszavonta a leírtakat. Flesch híradónknak azt mondta: nagyon megnyugtató volt számukra hogy a kormányzat úgy gondolja, hogy amit ők a levélben prognosztizáltak, az nem úgy van.

Híradónk megkereste a Magyar Turisztikai Ügynökséget is. Válaszukban azt írták:

„a külföldi és a belföldi turizmus újraindulása két különböző dolog. Ez előbbi nyártól már megindulhat, erről beszélt a vezérigazgató is. A magyar szállodák és éttermek viszont korábban, a tömeges oltás elindulásával újranyithatnak. Azt nem tudjuk, ez mikor kezdődhet el.”

Az általános rendezvénytilalom is életben van hónapok óta: esküvőket például lehet tartani, de lakodalmakat nem. Vargyasi-Dávid Andrea, az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Egyesületének elnöke híradónknak arról beszélt, hogy tavaly a munka 50 százaléka esett ki, az idei év viszont sokkal ijesztőbb. Elmondása szerint még azok is, akik alapesetben eddigre szinte teljesen betáblázódnak, most csak pár esküvőjük, ha van. Ráadásul az is bizonytalan, kérdőjeles.

Falus Ferenc egyelőre mindenkit óvatosságra int. A volt országos tiszti főorvos szerint a korlátozásokat fenn kell tartani, mert az új mutáció megjelenése itthon még nem látszik, és most a jó idő sem fogja megállítani a járványt. Szerinte az oltást is lehetne gyorsítani. Híradónknak arról beszélt: nem kell feltétlenül a 21. napon beadni a második oltást. Falus elmondása szerint ugyanis 12 hétig kitart az első hatása, így ha szállítási probléma van, később is beadható a második adagot. Hozzátette: a kötelező maszkviselés az év jelentős részében fennmaradhat.

A tömeges oltás elindulásával újranyithatnak a belföldi szállodák és éttermek

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink