Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-20 05:39:00

Falus Ferenc szerint irreális oltási tempót ígér a kormány terve

Míg Szerbiában megkezdődött a tömeges oltási program, Magyarországon kevés a koronavírus elleni oltóanyag. Az illetékes szakhatóság munkatársai Kína után Oroszországban is ellenőrzik a lehetséges vakcinák gyártási folyamatait. Az Operatív Törzs tájékoztatása szerint, ha elegendő mennyiségű oltás lenne az országban, egy hétvége alatt akár egymillió embert is be tudnának oltani.

Szerbiában kedden megkezdték a lakosság tömeges koronavírus elleni oltását. Három oltóanyag közül választhatnak a jelentkezők, az orosz Szputnyik és az amerikai-német Pfizer mellet ugyanis a kínai Sinopharm vakcináját is engedélyezték az országban. A kínai vakcinát elsőként a szerb egészségügyi miniszter kapta meg.

Magyarországon Szijjártó Péter, külügyminiszter arról számolt be, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet munkatársai már nem csak Kínában, de Oroszországban is végeznek a vakcinákkal kapcsolatos vizsgálatokat. Ezek alapján hozzák majd meg a döntést, hogy kiadják-e az engedélyt a Szputnyik vakcinára.

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján a miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára azt mondta, hogy jelenleg nincs elegendő vakcina az országban ahhoz, hogy megkezdhessék a tömeges oltási programot. Ha viszont lenne, akkor 2 nap alatt akár 1 millió embert is be lehetne oltani. Györgyi István szerint az elkészült logisztikai tervek nem légbőlkapottak: a megfelelő oltóanyag rendelkezésre állása esetén pontosan és ütemszerűen végezhetőek majd az oltások.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy az egészségügyben dolgozók, idősotthonok és szociális dolgozók oltását követően jönnek majd a 60 év felettiek. Közülük elsőként a 89 év felettieket oltják majd be. Ezután életkori sávban fognak haladni. Ha elérnek a 60 év alattiakhoz, először a fiatalabb krónikus betegek aztán az egészségesek kerülnek sorra.

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos híradónknak azt mondta, hogy irreálisan gyorsnak tűnik a tömeges oltásra vonatkozó terv. Mint arra rámutatott:

december 26-a óta egyetlen nap sem volt, amikor legalább 10 ezer embert oltottak volna be. Átlagosan 7-8 ezer ember kapta meg a vakcinát. 

„Hát ez nem teljesítmény” – vélekedett Falus, aki szerint az oltóanyag teljes mennyiségét egy nap be kellene adni, nem kell várni és tartalékolni a második oltásra.

A volt tiszti főorvos azt is hozzátette, hogy nem érti, hogy miért kapkod a kormány ahelyett, hogy jó minőségű oltóanyaggal nyár végéig oltanák a lakosságot. Szerinte ugyan egy védőoltás kockázata nagyságrendekkel kisebb, mint a koronavírusé, azonban az nagyon fontos, hogy milyen mérlegelés után és kinek adják be.

Az orosz vakcinát is vizsgálják a magyar szakemberek

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink