Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-18 13:44:00

Biden beiktatása: Nem érkezett meghívó a magyar kormányhoz

"Kormányzati meghívó nem érkezett" - ezt válaszolta Szijjártó Péter az ATV kérdésére egy mai sajtótájékoztatón arra, hogy Biden amerikai elnök beiktatásán ki képviseli Magyarországot. Ha jól értesültek, a beiktatás "az ismert körülmények miatt" a szokásosnál visszafogottabb lesz- mondta. Takács Szabolcs nagykövet ott lesz a beiktatáson.

"Ami az Egyesült Államok elnökének a beiktatását illeti, kormányzati meghívó nem érkezett. Ha jól értesültünk, akkor az ismert körülmények miatt a szokásosnál visszafogottabb rendezvényt kívánnak tartani" - válaszolta egy más témában tartott sajtótájékoztatón az ATV kérdésére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra, hogy a kormány kapott-e meghívót Joe Biden január 20-ai elnöki beiktatására, illetve ki képviseli Magyarországot.

Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy az Egyesült Államok következő elnöke sikeres legyen - jelentette ki kérdésünkre Szijjártó Péter. Továbbá "abban vagyunk érdekeltek, hogy az előző négy évhez hasonló magas színvonalú kétoldalú kapcsolatrendszert tudjunk fenntartani" - tette hozzá.

Takács Szabolcs nagykövet ott lesz a beiktatáson

Paczolay Máté, a Külügyminisztérium sajtófőnöke érdeklődésünkre elmondta: a megválasztott amerikai elnök kongresszusi beiktatására egyetlen hivatalos külföldi delegáció sem kapott meghívót az Egyesült Államoktól. Ez megfelel az elmúlt évek gyakorlatának, ami alapján kormányzati szinten nem hívnak meg állami vezetőket a ceremóniára és hivatalosan minden ország nagyköveti szinten képviseli magát az eseményen.

Takács Szabolcs washingtoni nagykövet január 5-én kapott meghívást Joe Biden beiktatására, amit természetesen elfogadott, így képviselni fogja Magyarországot az eseményen - mondta Paczolay Máté.

Trump nem, Mike Pence alelnök viszont részt vesz 

Donald Trump távozó elnök nem, de Mike Pence amerikai alelnök részt vesz Joe Biden leendő elnök beiktatási ünnepségén - adta hírül a Reuters hírügynökség az amerikai kormányzat egy magasrangú tisztségviselőjének közlésére hivatkozva egy hete.

Mike Pence a múlt héten kijelentette: "arra készülünk, szavatoljuk a biztonságot, hogy a megválasztott elnök, Joe Biden és a megválasztott alelnök, Kamala Harris, országunk történelmének és hagyományainak megfelelően, letegye a hivatali esküt". ​

Cikkünk megjelenése után Paczolay Máté, a KKM sajtófőnöke az alábbi reakciót juttatta el szerkesztőségünkhöz: "A megválasztott amerikai elnök kongresszusi beiktatására egyetlen hivatalos külföldi delegáció sem kapott meghívót az Egyesült Államoktól. Ez megfelel az elmúlt évek gyakorlatának, ami alapján kormányzati szinten nem hívnak meg állami vezetőket a ceremóniára és hivatalosan minden ország nagyköveti szinten képviseli magát az eseményen. Takács Szabolcs  washingtoni nagykövet január 5-én kapott meghívást Joe Biden beiktatására, amit természetesen elfogadott, így képviselni fogja Magyarországot az eseményen."

Ajánlom

További belföldi híreink