Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-17 18:44:00

Kunhalmi Ágnes szerint a kormány "át fogja erőltetni", hogy a kínai vakcina is forgalomba kerüljön itthon

Nem közelednek az álláspontok a kormány és az ellenzéki pártok között a kínai vakcina ügyében. Míg a Fidesz szerint a baloldal hangulatkeltéssel akadályozza a munkát, az ellenzék úgy véli: az oltóanyag uniós engedély és megfelelő dokumentumok nélkül egészségügyi kockázatot hordoz magában. Azt azonban minden párt hangsúlyozta: a vakcina ügye nem lehet politikai kérdés.

Tovább folytatódik a kínai vakcina körüli vita a magyar belpolitikában. A DK egy napja jelentette be, hogy petíciót indít, hogy ne lehessen olyan vakcinával oltani Magyarországon, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség. Gyurcsány Ferenc közösségi oldalán emelte ki, hogy mindeknek joga van megválasztani a vakcinát.

Szintén közösségi oldalán szólalt meg Hadházy Ákos, aki kiemelte: a kínai vakcina a Pfizer készítmény áránál ötször, a Moderna vakcina áránál három és félszer drágábbnak ígérkezik. Hozzátette, azt nem állíthatjuk, hogy a kínai vakcina rossz, de azt igen, hogy az engedélyezést nem politikai szempontok alapján kell intézni.

"Nagyon veszélyes játék, amit Orbán Viktor művel az elmúlt hónapokban. Orosz és kínai vakcinákat nyom az emberek orra alá, mindkettő veszélyes lehet. (...) Én ezt nem adatnám be magamnak, amíg az Európai Gyógyszerügynökség jóvá nem hagyja" - mondta Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.

Kunhalmi Ágnes is hasonlóan vélekedik. Szerinte az embereknek kell eldönteniük, hogy milyen vakcinával oltatják be magukat.

"Valószínűleg a kormány át fogja erőltetni azt, hogy kínai vakcina is forgalomba kerüljön Magyarországon. (...) Én abban fogok bízni, amiben a szakemberek, és a háziorvosom azt fogja mondani, hogy megfelelő" - jelentette ki.

Kásler Miklós úgy fogalmazott, a felelőtlen hangulatkeltés a korlátozásokból való kiutat ássa alá, és elítéli a politikai érdekből történő félelemkeltést.

Duda Ernő virológus szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nagyon kevés megbízható információ áll rendelkezésre a kínai Sinopharm vakcinájával kapcsolatban. A kísérleti adatokat pedig eddig még semmilyen folyóiratban nem jelentették meg.

"Ez egy első generációs védőoltás, ami azt jelenti, hogy olyan, mint egy fekete-fehér televízió. Nyilván a lapos, színes tévék korában nem feltétlenül kell fekete fehér televíziót használni" - fogalmazott.

A kínai vakcina a Pfizer mRNS alapú szerétől eltérően elölt kórokozót tartalmaz. Ezt a technológiát már régóta használják az orvostudományban, ám okozhat olyan problémákat, amelyeket az mRNS alapú oltóanyag nem.

"Ennek a vírusnak az esetében tudjuk azt, hogy a természetes fertőzés olyan folyamatokat indít el, pl. vérrögök keletkezése, amelyet a vírus egyes fehérjéi váltanak ki. Tehát nem biztos hogy szerencsés, hogy az egész vírust és nem annak csak egy alkatrészét juttatjuk be a szervezetbe. Ez egy lehetőség, nem azt jelenti, hogy biztos kárt okoz" - mondta Duda Ernő.

A szakértő hozzátette, a kínaiak elsősorban a harmadik világ országait, Afrikát és Dél-Amerikát szeretnék olcsón és nagy mennyiségben vakcinákkal ellátni.

atv.hu

Műsorváltozás az ATV-n: Sas Józsefre emlékezünk. Részletek itt.

Ajánlom

További belföldi híreink