Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-16 18:28:00

Falus Ferenc: még idén nyáron sem szabadna tömegrendezvényeket engedélyezni

1438 koronavírus fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, elhunyt 87 beteg. Ezzel az áldozatok száma 11 264 főre emelkedett, azaz lakosságarányosan továbbra is nagyon magas itthon a halálozások száma. Az aktív fertőzötteké viszont csökken. Ennek ellenére Falus Ferenc szerint óvatosnak kell lenni a lazítással, a tömegrendezvényeket pedig idén nyáron nem szabadna engedélyezni.

A harmadik hullám mellett a lazítások feltételeiről is egyre több szó esik. Az átoltottság mellett akkor jöhet enyhítés, ha jelentősen csökken a fertőzöttek száma. 

"A számok egyelőre jók, de lényegesen kevesebb aktív megbetegedésre van szükség ahhoz, hogy enyhítsünk a jelenlegi szabályokon" - ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta korábban.

Ma, vagyis január 16-án 112 ezer aktív beteg van Magyarországon, ami messze elmarad az április végi esetszámtól, amikor enyhítést jelentett be a kormányfő. Van azonban egy másik tendencia is: az aktív fertőzöttek száma csaknem 29 ezerrel csökkent egy hét, és 86 ezerrel egy hónap alatt.

"Akkor lehet kezdeni lazítani, hogyha a teszteknek a pozitivitási aránya 3% körül van" - véli Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos. Az utóbbi napokban hét és tíz százalék között mozgott ez a mutató. Falus úgy véli: tavaszig nem lehet lazítani és a későbbi enyhítésekkel is óvatosnak kell lenni.


"A balatonozásról nem kell lemondani, a tömegrendezvényeket nem lenne szabad még idén nyáron sem engedélyezni, és nem szabadna annyi bulit rendezni, mint amennyi tavaly nyáron volt" - sorolta a volt tiszti főorvos.

Bár a betegek száma csökken, lakosságarányosan így is sokan halnak meg hazánkban. Világviszonylatban Magyarország a 15. helyen áll az egymillió főre vetített halálozásban.
 
Ezen a hétvégén közel 3400 újabb embert oltanak be az idősotthonokban. Magasabb is lehetne ez a szám, csakhogy az oltóanyag-beszerzés akadozik: átmenetileg ugyan, de a Pfizer csökkenti az unióba érkező szállítmányait.

"Nagy-Britannia beoltotta lakosságának kb. 4%-át, az Unióban meg 1% alatt vagyunk" - mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban. A kormány, mint ahogyan a miniszterelnök is, számtalan alkalommal bírálta már a Brüsszelt által koordinált uniós vakcinabeszerzést.

Hiába mutogat a kabinet Brüsszelre, a beszerzésben a kormány felelőssége is felmerül a szocialisták EP-képviselője szerint. Ujhelyi István elmondta: bár a bizottság előzetes beszerzési megállapodást kötött a gyártókkal, azokkal végül a tagállamok szerződtek, hogy melyik vakcinából és mennyit igényelnek. A politikus most válaszokat vár.

"A magyar kormányhoz fogok most fordulni közérdekű adatigényléssel, szeretnék betekinteni azokba a szerződésekbe, amit az Orbán-kormány írt alá az egyes vakcina gyártókkal" - fogalmazott Ujhelyi. 

Magyarország eddig csaknem húszmillió adag nyugati vakcinát kötött le.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink