Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-15 19:07:00

Megszólalt a lúgos orvos áldozata - a jogerős ítélet óta terápiára jár

A lúgos orvos másodszor is alkotmányjogi panasszal élt: felülvizsgáltatná a Kúria döntését. Bene Krisztiánt, a budai Irgalmasrendi Kórház egykori főigazgatóját 2018 nyarán jogerősen 11 év szabadságvesztésre ítélte a Kúria, mert lúggal öntötte le, és ez által megcsonkította volt barátnőjét, Renner Erikát.

Renner Erika tavaly az atv.hu-nak adott interjújában mutatta meg a lúgos orvos által megcsonkított nemi szervéről készült képeket. A nő akkor elmondta: az eljárás során sokáig úgy vitatkoztak a sérülése mértékéről, hogy az orvosszakértőknek iratok alapján kellett volna nyilatkozniuk. Ekkor mutatta meg nekik ügyvédje ezeket a fotókat.

Az évekig húzódó eljárás bővelkedett a méltatlan helyzetekben. Renner Erikának folyamatosan harcolnia kellett azért, hogy a jogrendszer igazságot szolgáltasson neki.

A 2018-as jogerős ítélt után azonban Bene ügyvédje tavaly szeptemberben alkotmányjogi panaszt nyújtott be. Ezzel felülvizsgáltatná a Kúria döntését. Immár másodszor.

Renner Erika híradónknak azt mondta, hogy sok mindenre számított, de erre nem. Mint mondta: az elkövetői oldalnak jogilag lehetősége van erre, ám az ő szempontjából ez azért is probléma, mert

a jogerős ítélet után terápiára kezdett járni, hogy feldolgozza a történteket. Így azonban, hogy az ügy újra terítéken van, és „forrón tartja” a történteket, újra és újra traumatizált állapotba kerül, ami miatt a kezelést egyelőre nem lehet folytatni 

– magyarázta híradónknak.

Gál András, Renner jogi képviselője szerint panaszában Bene azt kifogásolja, hogy szerinte megfosztották az érdemi felülvizsgálat jogától, mivel a Kúria az ügyben hozott utolsó, 2018. júliusi döntése előtt még a régi büntetőeljárási törvény volt érvényben, azonban a végső, jogerős ítélet meghozatalakor már az új.

Gál híradónknak azt mondta: annyi változás történt az előző döntés óta, hogy a korábbi alkotmánybírósági határozat előadói bírája Varga Zs. András a kúria elnöke lett, illetve az alkotmánybírósági testületbe bekerült Handó Tünde. „Egyébként ugyanaz a kérelem, ugyanazt kell elbírálni az alkotmánybíróságnak, nincs benne semmi újdonság” – fogalmazott Gál, aki szerint nincs nagy realitása a panasznak.

Varga Zs. András korábban alkotmánybíróként támogatta a Bene elleni eljárás felülvizsgálatát, sőt még különvéleményt is megfogalmazott a kérdésben: a kúria harmadfokú jogerős döntésének megsemmisítését kérte.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink