Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-14 18:17:00

Így vizsgálják a koronavírus Angliában megjelent mutációját Pécsen - az ATV Híradójának stábja a virológiai laborban járt

Híradónk stábja bejutott abba a hermetikusan lezárt laboratóriumba, ahol a koronavírus Angliában megjelent mutációját vizsgálják. Jakab Ferenc virológus arról is beszélt, hogy várhatóan fél évig még velünk maradnak a járványügyi intézkedések.

Az elmúlt napokban több száz vírusminta analízise, elemzése történt meg a Pécsi Tudományegyetem virológiai laborjában.

„Úgy tűnik, hogy több mintában is felfedeztük az angliai mutációt, egy kiterjedt kollaborációs hálózatnak a köszönhetően sikerült több mintát kapnunk az év elejéről, és sikerült benne azonosítanunk az angliai mutációt” - mondta Jakab Ferenc virológus professzor.

A laborokban gőzerővel folyik a munka, hatalmas mennyiségű mintát vizsgálnak át a szakemberek, akik néha napi 24 órában dolgoznak a laborokban. Ők naponta több órát töltenek el  szkafanderben, hogy az egyik legveszélyesebb helyen vizsgálják a vírusokat. Befelé 30 perc, kifelé pedig egy óra kell, hogy fel- és levegyék ezt a szkafandert.

Jakab szerint nagyon megerőltető munka folyik náluk, de megéri, mert napról napra többet tudnak meg a mutációkról.

„Jelen pillanatban tehát a spike fehérje, tehát a tüskefehérje, ami a felszínen található, ebben lokalizáltak 6-8, attól függ, milyen típusú törzsről beszéljünk, különböző pontot, ami megváltoztatta egy kicsit a vírus fertőzőképességét” - magyarázta.

A mutáns vírus gyorsabb fertőzőképessége miatt jobban oda kell rá figyelni, ugyanakkor néhány napon belül új, módosított vakcinát lehet elállítani.

„Amikor egy új törzs jelenik meg, akkor nagyon gyorsan tudják módosítani ezt a vakcinát, ez az egyik hatalmas előnye az RNS vakcináknak, például mert nem kell hozzá vírus. Gyakorta a vírus genetikai állományának ismeretében azonnal és gyorsan lehet fejleszteni és módosítani egy vakcinát” - jelentette ki a virológus.

Jakab Ferenc szerint fél évig még biztosan velünk maradnak a járványügyi intézkedések, majd a beoltottak számától függően lehet azokat enyhíteni vagy véglegesen elhagyni.

Magyarországon is vizsgálják az új mutáns vírust

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink