Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-13 08:55:00

Nem tenné kötelezővé a koronavírus elleni oltást Szlávik János

Jól érzi magát az első koronavírus-oltás után Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Mint az ATV Start című műsorában elmondta, az első oltás 75-80 százalékos védettséget ad, a második 95 százalékos hatékonysággal véd a megfertőződéstől, de 100 százalékban megvéd attól, hogy az ember súlyosan megbetegedjen vagy meghaljon a fertőzés következtében.

Arra a kérdésre, hogy szerinte kötelezővé kellene-e tenni a koronavírus elleni oltást, Szlávik János azt válaszolta: olyan vírusok ellen kell kötelezővé tenni az oltást, amelyek eltüntethetők a Föld színéről. Ezzel szemben a koronavírus – hasonlóan az influenzavírushoz – légúton terjed és állandóan változik.

Ami Micotakisz görög miniszterelnök javaslatát illeti a vakcinaútlevélről,

az Szlávik János szerint értelmetlen, ha pl. Európa országaiban magas az átoltottság. Az viszont előfordulhat – tette hozzá a főorvos –, hogy egyes országok megkövetelhetik az oltottság igazolását a beutazás előtt.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország mikor érheti el a nyájimmunitást, Szlávik János azt válaszolta: ha a vakcina a mostani tempóban érkezik az országba, nagyon lassan érjük el a nyájimmunitást. Ráadásul ma 40-40 százalék azok aránya, akik beoltatnák és akik egyáltalán nem oltatnák be magukat.

A szakember szerint magasabb oltási hajlandóság kéne a 60 alattiak körében, mert a 60 fölöttiek, egészségügyi és szociális dolgozók összesen is csak 3 milliónyian vannak az országban, így az ő beoltásuk messze nem lesz elég a nyájimmunitás eléréséhez.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink