Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-13 18:31:00

Jakab Ferenc: a kínai és az orosz vakcinák is ugyanolyan jók lehetnek

Csaknem 87 ezren kapták meg eddig a Pfizer-vakcina első adagját. Az országos tisztifőorvos szerint az, hogy mennyi vakcinát tudnak beadni, a hazánkba érkező oltóanyag mennyiségén múlik, mert a felkészültség megvan. A szaktárca szerint: a lakosságarányosan beadott oltások számát illetően jól állunk. Az ellenzék szerint a kormány alaptalanul vádolja az Európai Uniót, miközben a magyar vakcinabeszerzések eddig nem vezettek eredményre.

A Pfizer-vakcina első adagját eddig 86 929-en kapták meg. A vakcina beadása az oltási terv szerint történt: azaz még zajlik az egészségügyi dolgozók oltása, de a vakcina beadása megkezdődött a szociális otthonokban. György István, területi közigazgatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint vasárnapig közel 7000 oltás került beadásra az ország idősotthonaiban.

A hétvégén újabb 3600 személy kapja meg a Moderna-vakcinát. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: az, hogy mennyi oltást adnak be, a hazánkba érkező oltóanyag mennyiségen múlik, ugyanis Müller Cecília szerint az infrastruktúra és a felkészültség megvan hozzá.

Az Orvosi Kamara szerint viszont a vakcinák érkezésének bizonytalansága összefüggésben áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán elérhető oltási tervvel. Kincses Gyula, a kamara elnök a Klub Rádiónak azt mondta: a kormány az országba érkező vakcinák mennyisége alapján szeretne oltási tervet készíteni és/vagy nyilvánosságra hozni, ugyanis nem akarják azt, hogy egy már meghirdetett, részletes tervet végül beszállítási okokból ne tudjanak teljesíteni.

A szaktárca úgy reagált: az oltási terv mindenki előtt ismert. Lakosságarányos oltások tekintetében élmezőnyben vagyunk az uniós országok között. Mögöttünk van Németország, Ausztria és Franciaország.

A vakcina beszerzése azonban akadozik. A kabinet szerint Brüsszel miatt. Ujhelyi István döbbenetesnek tartja, hogy a kormány éppen azt az Európai Uniót támadja, amely 2 milliárd vakcinát kötött le, és hozzánk is szállítja azokat. A DK-s Varga Zoltán úgy véli, a vakcina beszerzéssel kapcsolatos mizéria „hadakozás az unióval”.

A DK országgyűlési képviselője szerint Orbán Viktor inkább kelet felé „kacsintgat”. „Abba az irányba, ahonnan valós segítséget nem fogunk kapni” – tette hozzá Varga Zoltán.

Oroszországnak viszont egyelőre nincs elengedő gyártókapacitása, a kínai vakcináról kiderült csak 50 százalékos hatékonyságú.

Jakab Ferenc szerint néhány évtizede az 50-60 százalékos hatékonyság még nagyon jónak számított, a 95 százalékos Pfizer-vakcina a modern technológia eredménye.

A Pécsi Tudományegyetem virológus professzora szerint ugyanakkor, ha az unió, illetve Magyarország is jóváhagyja, a kínai és az orosz vakcinák is ugyanolyan jók lehetnek. 

Mint híradónknak mondta: nem az a fontos, hogy egy vakcina kínai, orosz vagy amerikai. A lényeg, hogy hatékony, biztonságos és megbízható legyen.

Csaknem 87 ezren kapták meg eddig a Pfizer vakcina első adagját

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink