Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-12 18:29:00

A lisztáremelés miatt drágulhat a kenyér, és más pékáru is

A nemzetközi piacokon emelkedő búzaárak miatt várhatóan a hazai malmok is kénytelenek lesznek emelni a liszt árát. A Gabonaszövetség alelnöke szerint a júliusi tonnánként 50 ezer forintos búzaár már 65 ezer forintnál tart. A jelentős emelkedés miatt a liszt ára is 6-8 forinttal fog emelkedni kilónként. A pékek szerint ez az ő termékeik árában is megjelenik majd.

Mennyiségre jó, de minőségre a szokásosnál gyengébb volt az idei hazai búzatermés, amit csak tetéz, hogy Európában jelentős volt a termés csökkenése az idei nyáron. Emiatt a francia, angol, de még a román piacon is hiány keletkezett, ez pedig felverte a búza árát. Ez a növekedés a liszt árában is meg fog jelenni.

A Gabonaszövetség alelnöke híradónknak azt mondta: a 7-10 százalékos lisztáremelést kénytelen meglépni a szakma a működőképesség fenntartása érdekében. Ez körülbelül 6-8 forintos növekményt, éves szinten pedig több mint 500 forintos emelkedést jelent – árulta el híradónknak Lakatos Zoltán.

A liszt árának emelkedése a pékek termékeit is érinteni fogja. Várhatóan a kenyér ára is emelkedni fog. 

A Diti Pékség tulajdonosa híradónknak elmondta: nem csak a liszt ára, más termékeké is emelkedett, így nem tudják kiküszöbölni az emelést. „Kénytelenek leszünk áthárítani a vevőinkre ezt a terhet” – fogalmazott.

A búzatermés jó része már a kereskedőknél van, a gazdálkodók készletei minimálisak. Mivel a kereslet nagy, még az is elképzelhető, hogy a mostani árnál még magasabb áron tudnak a malmok alapanyagot vásárolni.

Akár 8 forinttal is emelkedhet a liszt ára

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink