Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-09 19:49:00

Újabb egyetemek eshetnek át struktúra váltáson

Újabb egyetemek kerülhetnek alapítványi fenntartásba: a Semmelweis, a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetemek eshetnek át struktúra váltáson. A kormány szerint az átalakítás lehetőség a fejlődésre, a Transparency International viszont a közvagyon átjátszásáról beszél.

A Corvinus Egyetemnél még csendesen zajlott, a Színház- és Filmművészeti Egyetemnél már hangosabban az átalakítás. 


Az SZFE diákjai hónapokig tartó blokáddal tiltakoztak az egyetemi struktúra váltás ellen, de sajtó információk szerint idén újabb négy egyetem kerülhet alapítványi fenntartásba. A Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem.

A Pécsi Tudományegyetem vezetése pénteken küldött szét egy levelet az egyetemi polgároknak, amiben azt írják, az intézmény vezetése tájékoztató megbeszélést tartott Bódis József oktatási államtitkárral az esetleges modell váltás kapcsán.

A Pécs Aktuál információi szerint a leendő kuratórium elnöki posztjára maga az államtitkár, Bódis József jelentkezett be.

A Népszava szellőztette meg hogy a Semmelweis Egyetem is átesik a modellváltáson. Az újság úgy tudja, az átalakítás tervei nyárig elkészülnek, amihez 600 millió forintot különít el a kormány. Az alapítványi rendszer pedig 2022 januárjától lép életbe. 

Az intézmény a megjelent információk után egy közleményt adott ki: „Az egyetem (…) vizsgálja az intézmény lehetséges, legoptimálisabb működési lehetőségeit, köztük egy új alapítványi modell kialakítását is."

Kerestük külön Pavlik Líviát, a Semmelweis Egyetem kancellárját is az átalakítással kapcsolatban, de megkeresésünk után, nem kívánt nyilatkozni. Az egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke pedig azt mondta, a következő hetekben fogják felmérni az egyetem hallgatóinak véleményét az átalakítás kapcsán.

A modellváltás lényege, hogy az állam az egyetem összes jogát átruházza egy, az állam által létrehozott alapítványnak. Ugyanakkor a magánosítás ellenére is részesül állami pénzből a birtokló alapítvány. 

Az állam szerint a modell váltás után az egyetemek nagyobb költségvetésből, magasabb színvonalú oktatást nyújthatnak. A Transparency International Magyarország munkatársa viszont a közvagyon átjátszásáról beszél.

„A probléma azzal van, hogy ha az állam a nemzeti vagyont például az egyetemek épületeit, egyetemek fenntartására fordított tetemes összegű éves költségvetési támogatásokat, vagy netán még ezentúlmenő vagyon elemeket is nem átlátható és nem ellenőrzött módon juttat olyan személyek kezelésébe vagy tulajdonába, akiket aztán nem lehet elszámoltatni." - fejtette ki Ligeti Miklós, a Transparency jogi igazgatója.


Az eddig modellváltáson átesett egyetemeket irányító kuratóriumokba többek között Szijjártó Péter, Varga Judit, Lázár János vagy az a Vidnyánszky Attila ült be, aki a nagy botrányt okozó SZFE struktúra váltás élharcosa volt.

Ajánlom

További belföldi híreink