Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-15 20:46:00

Gulyás Gergely szerint nem lesz holnap szavazás Deutsch Tamás kizárásáról az Európai Néppártban

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az Egyenes Beszédben azt is elmondta, hogy hétfőn, a hétvégi adatok fényében döntenek arról, lesz-e enyhítés december 24-én.

A parlament 134 szavazattal, 45 ellenében, 5 tartózkodás mellett elfogadta az Alaptörvény kilencedik módosítását, amely alkotmányba foglalja, hogy az anya nő, az apa férfi, közpénz pedig az állam bevétele, kiadása és követelése.

Nem látja, hogy az anya nő, az apa férfi mondat egy szűk kisebbségen kívül másokban komolyabb indulatot váltana ki – erről beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Gulyás Gergely.

A közalapítványok helyzetével kapcsolatban a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: vagyonkezelői alapítványok akkor tudnak hosszútávra kötelezettséget vállalni, építkezni, egyetemeket működtetni, ha stabil működtetésük van. „Ha hosszútávú, kiegyensúlyozott működést akarunk, akkor ez a működési forma kiszámíthatóbb” - vélekedett. „Ezt a stabilitást az által is tudjuk biztosítani, hogy a legfontosabb szabályok sarkalatosak” – tette hozzá.

Választási törvény módosítása

A kormánytöbbség megszavazta a választási törvény módosítását, így az eddigi 27 helyett 71 egyéni jelöltre lesz szükség egy pártlista állításához. A kormány szerint a kamupártokat akarják felszámolni.

A miniszter szerint, bár egy kispárt képviselőjének módosító indítványát fogadták el, ők is ebbe az irányba akartak mozdulni. Kiemelte, hogy 71 körzethez 35 500 ember támogatását kell megszerezni. „Ehhez kell valamilyen szervezettség, viszont nem teljesíthetetlen, tehát nem zárja be teljesen a politikai piacot” - fogalmazott.

„Sose zárjuk ki, hogy az ellenzék is tehet jobb javaslatot a kormánynál” – válaszolta arra a kérdésre, hogy a kormány korábban 50 egyéni jelölthöz kötötte a pártlista állítását, végül viszont Volner János 71 jelöltről szóló javaslatát fogadták el.

Nincs pénzhiány

Egy friss kormányhatározat értelmében 3,9 milliárd forintot biztosítanak a központi költségvetésből a Liget Budapest Projekten belül a Néprajzi Múzeum, valamint a Magyar Zene Háza épületei környezetének parkfejlesztésére. Erről a Privátbankár számolt be.

A miniszter véleménye szerint nem volt az egészségügyi védekezésnek olyan része, ahol bármilyen anyagi akadálya lett volna annak, hogy mindenki az elérhető legmagasabb szintű ellátást megkapja. Kifejtette: több mint ezermilliárd forintot költöttek a védekezés elleni küzdelemre, a gazdasági védekezésre pedig több mint 2700 milliárdot költöttek eddig.

Magyarország a legszegényebbek között?

Némileg csökkent tavaly, de így is óriási maradt a különbség az Európai Unió leggazdagabb és legszegényebb országa, Luxemburg és Bulgária között, Magyarország egy kicsit javított, de még mindig a legszegényebb tagállamok között van – derült ki az MTI híréből és az Európai Unió statisztikai hivatala által kedden kiadott, a tavalyi végleges adatokat tartalmazó jelentésből.

Gulyás szerint érdemes megnézni, hogy milyen statisztikai adatok alapján készült a felmérés.

Magyarország, ha az ország GDP-jét nézzük, akkor nagyon komoly felzárkóztatást tudhat magáénak – mondta a műsorban. Megjegyezte, hogy az érdemi felzárkózás számokban is mérhető.

Négypárti dokumentum

A múlt heti EU-csúcs jogállamisági jogszabály-értelmezésének a megkérdőjelezésére készül az Európai Parlament, amelynek plenáris ülése szerdán jó eséllyel megszavazza majd az erre vonatkozó négypárti – köztük európai néppárti – nyilatkozatot.

„Semmilyen jelentősége nincs annak, hogy az Európai Parlament milyen határozatot fogad el” – mondta ezzel kapcsolatban a miniszter. „Az Európai Unió jogrendjében két szabályt érdemes figyelembe venni: az egyik maga a normatív szabály, az a rendelet, amit majd elfogad az Európai Unió tanácsa, ahol a tagállamok képviselői vesznek részt. És az állam- és kormányfők, akik pedig a legmagasabb döntéshozó testületet jelentik az Európai Unióban, ők pedig egy világos politikai megállapodást kötöttek, amit a Bizottság magára nézve kötelezőnek is vesz” – fejtette ki.

Nem lesz szavazás?

Szerda este ül össze az Európai Néppárt frakciója, ahol Deutsch Tamás ügye is napirenden lesz. A Fidesz EP-képviselője kétszer is bocsánatot kért, amiért szerencsétlen hasonlatot használt, amikor a Gestapo és az ÁVO jelszavával állította párhuzamba Manfred Weber üzenetét.

A miniszter ezzel kapcsolatban azt mondta, szerinte nem lesz szavazás Deutsch Tamás kizárásáról. „Nem látok ebben az ügyben győzteseket, sokkal inkább látok egy vesztest. A vesztes az Európai Néppárt, amilyen vitákat a saját soraiban megenged és felnagyít” – fogalmazott Gulyás.

Mint mondta, az Európai Néppárt az elmúlt 4-5 EP-szavazáson egyre rosszabb eredményeket ért el, miközben a Fidesz-KDNP egyre jobbakat. Hozzátette: „a magyar kormánypártok jó eredményeket mondhat magáénak az EP-választásokon, a Néppárt pedig egyre gyengébbeket. Ha kell segíteni, akkor szívesen segítünk” – jelentette ki. Szerinte vannak kérdések, amikben, ha nem értenek egyet, akkor nehéz az együttműködés.

Enyhítés karácsonyra?

Azt szeretnék, hogy december 24-re lehessen enyhíteni az általános szabályokon. Erről a hétfői kormányülésen, a hétvégi adatok fényében fognak dönteni. A miniszter szerint hétfőn jelentik be a részleteket, de biztos, hogy szilveszterkor maradnak a szigorú szabályok.

atv.hu

Újra módosították a "gránitszilárdságú" alaptörvényt

 

Ajánlom

További belföldi híreink