Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-05 15:33:00

Saját halottjának tekinti Pécsi Ildikót az Emberi Erőforrások Minisztériuma

Életének 80. évében elhunyt Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Saját halottjának tekinti Pécsi Ildikót az Emberi Erőforrások Minisztériuma

Pécsi Ildikót az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti: "Magyarország közkedvelt színésze pályája során tagja volt a Pécsi Nemzeti Színház, a Vígszínház, a Mikroszkóp Színpad, a kecskeméti Katona József Színház, a Radnóti Színház, a Népszínház, és a József Attila Színház társulatának.

A sokoldalú színésznő nemcsak a világirodalom jelentős drámai szerepeiben nyújtott kiváló alakítást, hanem vígjátékokban és zenés darabokban is remekelt.

Az első magyar szélesvásznú filmben, az 1962-ben bemutatott Jókai-adaptációban, Az aranyemberben, Tímár Mihály szerelmét, Noémit játszhatta 22 évesen.

Országos ismertségét, népszerűségét a száznál is több filmben, tévéjátékban és sorozatban nyújtott alakításaival érdemelte ki: A Tenkes kapitánya, Hattyúdal, Veri az ördög a feleségét, Indul a bakterház, Te rongyos élet, Linda, Montecarlo!, Ketten Párizs ellen.

Művészi munkáját 1976-ban Jászai Mari-díjjal, 1980-ban Érdemes Művész címmel, 1987-ben Kiváló Művész címmel ismerték el. 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést, 2007-ben pedig a Kossuth-díjat vette át. 2009-ben lett a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Polgár és lakóhelye, Gödöllő díszpolgára. 2011-ben Hazám-díjban részesült, 2020 februárjában a Magyar Filmakadémia életműdíját vehette át."

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink