Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-05 14:34:00

Újabb titkok derültek ki Kádár Jánosról

Amikor két hete a Heti Napló bemutatta a Kádár János utazásairól szóló riportot, Facebook-oldalunkon ritkán látható kommentáradat indult el az egykori pártvezérrel kapcsolatban, akiről egy fél ország gondolta akkoriban, hogy mérhetetlenül puritán. Ezt, és ennek ellentétét is megtapasztalhatta az Koska János, aki 1970-től volt Kádár állandó pincére, annak útjain.

A hajdani felszolgáló azt mondja, hogy amikor megismerte Kádárt, akkor még mezítlábas, azaz füstszűrő nélküli szimfóniát szívott. Később orvosai tanácsára tért át a füstszűrősre. Van egy olyan legenda, hogy csak neki, a gyárban külön töltötték meg, a szokásosnál jóval keményebbre a cigarettát. Arra, hogy mit ivott a pártvezér, nagyon jól emlékszik Koska úr, hiszen rengetegszer töltötte meg a poharát.

A Heti Napló két hete bemutatta a Kádár-vonat kistárgyalóját, amelyet külön az ő kérésére alakítottak ki, hogy tudjon útközben is sakkozni. Hajdani pincére azt mondta, hogy ezen az asztalon inkább kártyáztak.

Rossz nyelvek szerint nem is lehetett a politikai bizottság tagja, az, aki nem tudott ultizni. Állítólag csak akkor volt feszült a hangulat a kormányvonaton, amikor a Szovjetunióba kellett menniük. Kádár ugyanis tartott kicsit a szovjet pártvezetőktől.

Zolczer János nemrégiben írt könyvet Gorbacsov titkai címmel. Gorbacsov volt az első olyan szovjet vezető, akinek már nyugati értelemben vett marketingje is volt, vagyis megpróbálták demokrataként „eladni" a nemzetközi közvéleménynek. De az úgynevezett szocialista országokban semmi komoly nem történhetett az ő jóváhagyása nélkül. Mint Zolczer Jánostól megtudtuk, Gorbacsovot Leonyid Iljics Brezsnyev, a Szovjetunió Kommunista Pártjának korábbi nagyhatalmú vezére külön felkészítette Kádárból, Kádárra.

Kádárt sok helyen fogadták. Járt például Párizsban. Sőt, még az akkori római pápa is fogadta. Sőt, 1986-ban még a Time Magazin címlapjára is került a magyar pártfőtitkár. Mindezt elnézték neki Moszkvában.

Wisinger István a Hét című akkori MTV-s műsor műsorvezetőjeként, és riportereként többször is Kádár közelébe kerülhetett. Ez egyébként nem volt könnyű, mert a legfelsőbb politikai vezetők nem nyilatkoztak, és nem is nyilatkozhattak bármikor. A tévének éves nyilatkozati tervet kellett készíteni, és attól csak ritkán lehetett eltérni. Azt például minden évben előre tudni lehetett, hogy Kádár május elsején nyilatkozik a tévének.

Ma már majdhogynem komikusnak tűnhet Kádár és Causescu 1977-es találkozója. Azt tudni kell, hogy nagyon nem szerették egymást. Kádár nem is volt vele hajlandó Budapestre beengedni a román diktátort. Kompromisszumos megoldás volt Debrecen.

Ceausescu ragaszkodott hozzá, hogy ő repülővel jön Nagyváradról, ami ha jól emlékszem 50 km-nyi távolság volt, Kádár viszont a szokásos módon a különvonatával ment Debrecenbe. De miért akart a román vezér repülővel jönni alig pár tíz kilométerről Debrecenbe? Nagyon egyszerű oka volt: fényezni akarta magát.

A másnapi nagyváradi találkozó azután nem nélkülözte a fényes külsőségeket. Ott már tele voltak az utcák kirendelt integetőkkel. De ettől még nem lett barát a két pártvezér. Sőt, alaposan összevesztek. Persze ez titkos volt, Wisinger is csak Kádár akkori irodavezetőjétől, Katona Istvántól tudta meg, hogy megfagyott kettejük között a levegő. És ezzel biztossá is vált, hogy a román vezér sosem jöhet többé Budapestre hivatalos látogatásra. De most térjünk vissza egy korábban felvetett kérdéshez: puritán volt Kádár, vagy nem volt puritán?

Tóth Eszter Zsófia történész régóta kutatja Kádár életét. Azt mondja, hogy a pártvezér bizonyos dolgokban valóban puritán volt, mert tényleg szerette a krumplilevest, tényleg olcsó cigit szívott. De az is valószínű, hogy volt ebben a puritánságban egy jó adag tudatosság is. Ma azt mondanánk, hogy ezt a brandet építették fel neki.

És akkor jöjjön az örök kérdés: tartott tyúkokat Kádár az udvarában, vagy nem tartott? Tartott. Mielőtt azonban le- vagy felpuritánoznánk Kádár Jánost, mondjuk el, hogy ezeket a tyúkokat Budapest egyik legszebb panorámájú házának udvarán tartotta a Rózsadombon. Ma így néz ki a ház. A földszinten lakott Kádár és felesége, az alagsorban a házvezetőnő és a kormányőrök. A szobák falain Derkovits, Dési Huber, és Ripl-Rónai festmények lógtak.

Részletek a Heti Napló riportjában.​

Heti Napló Sváby Andrással 2. rész - 2020.11.29.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink