Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-04 20:35:00

Prőhle Gergely: még mindig jobb, ha Demeter marad a PIM főigazgatója, mint ha elkezdődik egy újabb "totó", hogy melyik "futóbolond" legyen a főigazgató

A Petőfi Irodalmi Múzeum volt főigazgatója arról beszélt: leváltása után az utódkeresés közben az illetékes miniszter furcsa jelöltekkel állt elő, akik között voltak jobboldali radikális személyek is, vagyis az intézmény és mindenki jobban jár szerinte , ha kijelentései ellenére Demeter Szilárd marad most a főigazgató.

Prőhle Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában Orbán Viktor Manfred Webernek küldött levelével kapcsolatban - amelyben úgy fogalmazott: "a németek sok mindent kértek már tőlünk, magyaroktól a történelem során, de Ti vagytok az elsők, akik balfácánnak is néztek bennünket" - beszélt a politikai kommunikációról. Azt mondta: szerinte a politikai kommunikáción túl is van élet.

A PIM volt főigazgatója úgy látja: sok esetben más országokban is más a politikai tartalom, mint ami a politikai kommunikáció szintjén megjelenik, ahogyan a miniszterelnök is mondta korábban: azt nézzék, amit csinál, ne csak azt, amit mond.

Prőhle Gergely a vétóval kapcsolatban azt mondta, nem helytelen elvárás, ha a miniszterelnök a jogi kifogásokat nézi, és ha azokat elválasztjuk a politikai eszközöktől. Hozzátette: elhiszi, hogy Európában "sok a frusztráció a kormány álláspontjával kapcsolatban", de ezeknek a feloldására nem a kötlségvetés a legjobb tér, és nem ez az érvelés, amit most hallunk. Azzal az érveléssel egyetért, hogy a jogi és politikai kritériumokat külön kell választani, a jogi kritériumoknak viszont meg kell felelni.

Szájer-ügy

Szájer Józseffel, és az elmúlt napokban vele kapcsolatban napvilágot látott hírekkel kapcsolatban Prőhle Gergely azt mondta: nagyre becsüli Szájert, régóta ismeri, szerinte ő a magyar politikának egy olyan, egyre ritkább képviselője, aki intellektuális szinten is felméri a problémákat, és képes úgy közelíteni dolgokhoz, ami már túl van a "napi aktuálpolitikai izgalmakon".

Úgy fogalmazott: bár ezzel nem egyeztethető össze sem a partin való részvétel, sem a menekülés, sem az, hogy állítólag mit találhattak a politikus hátizsákjában, másfelől viszont a hiteles kereszténydemokrata politizálásnak nem szükségszerű eleme az, hogy "a nemi identitást ennyire a politikai kommunikáció középpontjáőba helyezzük".

Szerinte ez az ügy azért szólt ennyire nagyot, mert az elmúlt hetekben ez az ügy az alkotmánymódosítás szintjéig ment.

A leváltás, és Demeter Szilárd

Prőhle Gergely beszélt arról is: az ő leváltására szerinte azért volt szükség, hogy azok az emberek, akik "politikai hazátlanok" lettek a Jobbik átalakulása után, azok elhiggyék, hogy a Fidesz az ő "politikai hazájuk tud lenni". Úgy látja ugyanakkor: az a művelet, ami a jobboldali politikai szélsőséget is meg akarja szólítani, kockázatokkal jár. Azt reméli, hogy az elmúlt hét eseményei bizonyos értelemben az ő igazát mutatják.

Demeter Szilárd, a PIM jelenlegi főigazgatójának kijelentéseivel kapcsolatban azt mondta: ez az eset komplikált, mert amit Demeter leírt, és ahogy leírta, annak helye lehet egy blogger vagy egy magát független értelmiséginek mondó személy életművében, egy nemzeti intézmény főigazgatójának életművében viszont nem.

Prőhle Gergely elmondta, ő is ír publicisztikákat, de ahogy fogalmazott: ha valakinek megtetszik egy gondolat, akkor, ha szerencsés, azt előbb meg tudja mutatni mondjuk a feleségének, aki, ha olyat lát azt tudja mondani, hogy ezt nem kellene közzétenni. De ha az ember ezt a gondolatot csak "nálánál is radikálisabb barátainak" mutatja meg, az nem szerencsés.

A volt főigazgató szerint leváltása után az utódkeresés kérdésében ileltékes miniszter furcsa jelöltekkel állt elő, akik között voltak jobboldali radikális figurák is, ebből lett elege Orbán Viktornak, és ezért nevezték ki végül Demeter Szilárdot.

Hangsúlyozta: a múzeum az egyik legtekintélyesebb magyar közgyűjtemény, ugyanazok a kollégák dolgoznak ott ma is, mint akik az ő irányítása alatt, Demeter minimálisan sem nyúlt bele a tevékenységbe, mindenki a helyén maradt, még a kiadványok dizájnja sem változott.

Prőhle Gergely szerint ha komolyan vehetjük Demeter Szilárd levelét, amelyben szilenciumra inti magát, akkor az intézmény és mindenki jobban jár, ha Demeter a pozícióban marad, mint ha újabb "totó" kezdődik, hogy vajon melyik "futóbolond" lesz a főigazgató. Demeternek ugyanakkor szerinte nagyon komolyan kell vennie azt, amit megígért.

Demeternek van visszaút a botrány után?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink