Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-05 06:40:00

Megélhetésüket féltik a pedagógusok, ezért jelentkeznek egyre kevesebben az ingyenes tesztelésre

Sok pedagógus nem vesz részt az önkéntes koronavírus-tesztelésen, pedig egyre több megbetegedést regisztrálnak az iskolákban. Sokan azért nem vállalják a vizsgálatot, mert attól tartanak, ha kiderül, hogy fertőzöttek, a betegség idejére nem kapják meg az előzetesen megígért 100 százalékos táppénzt. Híradónknak több pedagógus is arról panaszkodott, hogy jóval alacsonyabb fizetést kapott, amíg karanténban volt.

Egy nap alatt kilencről tizenkettőre emelkedett a fertőzött pedagógusok száma az egyik pécsváradi iskolában. Az aggasztó mutatók ellenére sem lépett még a tankerület, és nem zártája be az iskolát, pedig az itt tanító pedagógusok fele kiesett az oktatásból.

„Változtatni kellene azon a protokollon, amikor esetleg hiányzik a fele a tanerőnek, és nyilvánvalóan azért hiányzik, mert sajnos megfertőződtek a vírussal, akkor természetesen mérlegelnie kellene a tankerületnek, hogy be lehet zárni az iskolát arra az időszakra" - fogalmazott Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője.

Közben egyre kevesebb pedagógus jelentkezik az önkéntes Covid-tesztelésre. Elmondásuk szerint azért döntöttek így, mert a kormány nem tartotta be a nekik tett ígéretét, hogy 100 százalékos táppénzt kapnak, ha a járvány miatt esnek ki a munkából.

Több pedagógus is eljuttatta Híradónk stábjának a megérkezett fizetéséről szóló SMS-ét, azt állítják, ez alamizsna, nem más. 


„Nagyon sokan jelezték vissza nekünk pedagógusok, hogy nem kívánnak a mostani tesztelésben részt venni, azért, mert tartanak attól, hogy azáltal, hogy kiesnek a munkából, nem csak a helyettesítéssel van problémám, hanem a 100 százalékos táppénzt sem tudják elintézni. Márpedig 50-60-70-80 ezer forintból nem lehet megoldani a karácsonyt. Jelen pillanatban olyan táppénzeket kapnak a kollégák, amit az imént említettem is, erről küldik sorban az SMS-ekről szóló képernyőképeket" - számolt be Híradónknak Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője. 

Kásler Miklós a pedagógusoknak címzett levelében azt írja: amennyiben az NNK főosztálya elismeri a betegséget munkaköri megbetegedésnek, abban az esetben a korábbi táppénz és a 100 százalékos összeg közötti különbséget utólagosan fogják a pedagógusnak jóváírni.

Sok pedagógus a 100%-os táppénz hiánya miatt nem teszteltet

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink