Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-30 17:59:00

Demeter Szilárdtól a saját beosztottai határolódtak el

De úgy tűnik, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója nem akar lemondani.

A 444.hu cikke alapján a PIM mintegy kétszáz alkalmazottjából már hetven aláírta azt a közös nyilatkozatot, miszerint elhatárolódnak a főnökük korábbi kijelentéseitől. Demeter publicisztákájában a fideszeseket a zsidókkal, a liberálisokat a nácikkal, Európát a gázkamrákkal, Soros Györgyöt pedig Hitlerrel azonosította. 

"A Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményei, a Kassák Múzeum, a Mesemúzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársaiként elhatárolódunk Demeter Szilárd nyilatkozatától, annak tartalmától, stílusától, a közzététel és a visszavonás módjától.

Intézményünk a magyar kultúra iránt elkötelezett és nem részese az aktuálpolitikai diskurzusnak. Mivel a múzeumi munkában kiemelten fontos a szakmai folytonosság, csak évek, évtizedek alatt lehet szert tenni arra a tudásra, amely a gyűjtemény szakszerű megőrzéséhez, feldolgozásához és bemutatásához kell, ezért mi a helyünkön maradunk, és végezzük feladatunkat.

Ugyanakkor intézményeink tekintélye, szakmai hitelessége, a munkatársak morális tartása miatt nyilvánosan is hangot kell adnunk véleményünknek" - írják a PIM-esek Facebookon.

A lap arra is kitért, hogy Demeter egy emailben magyarázta a nyilatkozatát. 

“A lelkiismeretem nyugodt. Soha egyetlen antiszemita sort vagy szókapcsolatot le nem írtam. De még csak nem is gondoltam. A Sor(o)s című írásomban egy fikarc antiszemitizmus sincs"- és hozzátette, hogy “márpedig addig vagyok a főigazgató, amíg a fenntartó nem dönt másképp”.

Varga Mihály korábban úgy fogalmazott, hogy Demeter elismerte a hibáját, visszavonta, törölte irását. 

Kunhalmi: Demeter távozzon a közéletből!

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink