Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-27 18:45:00

Immunológus: nem tudom, hogy mennyivel lát többet valaki, ha elmegy Oroszországba, mintha megnézhetné a jegyzőkönyveket

Magyar kutatók személyesen nézhetik meg Oroszországban a koronavírus-fertőzés ellen kifejlesztett orosz vakcinát és annak előállítását. Ezt ajánlotta fel Budapesten az Orosz Föderáció Szijjártó Péterrel tárgyaló egészségügyi minisztere. A felek között szó volt Magyarország hosszú távú energia ellátásának ügyéről is.

Jelenleg is vizsgálja Oroszország – laboratóriumi és klinikai körülmények között – a koronavírus-elleni vakcinát. Ezt válaszolta híradónk kérdésére az orosz egészségügyi miniszter, akit a vizsgálat utolsó, harmadik fázisának eredményéről, vagyis az oltóanyag hatékonyságáról kérdeztünk. Mihail Albertovics Murasko azt mondta: nem véletlenül hívnak magyar szakembereket Oroszországba.

"Azt szeretnék, ha a szakértők az orvostudományt képviselnék és természetesen laboratóriumi szakértők is lennének, hogy minden kérdést képesek legyenek lezárni" - mondta Mihail Albertovics Murasko egészségügyi miniszter.

Magyar részről az országos tisztifőorvos és az egészségügyi államtitkár koordinálja a delegáció összetételét és az utazás időpontját. Szijjártó Péter kitért arra, hogy folynak tárgyalások a gyártási technológia átadásáról is.

"Igen, tárgyalunk arról is, hogy orosz gyártási technológia átadásával Magyarországon esetlegesen a gyártásnak, vagy annak egy részének a lokalizációját meg lehessen oldani" - jelentette ki a külügyminiszter.

Falus András immunológus szerint egy vakcina hatékonyságáról a legtöbbet a vizsgálati jegyzőkönyvekből lehet megtudni.

"Én nem tudom, hogy ha valaki elmegy Oroszországba, akkor mennyivel lát többet, mintha megnézhetné ezeket a jegyzőkönyveket. (…) Hogy hogy állnak, milyen szinten állnak az oroszok a fázis hárommal, mindenesetre értesítés nem jött arról, hogy (..) ezt végigcsinálták volna" - fogalmazott.

"Első körben kevesebb vakcina érkezik, mint amennyi magyar ember szeretné magát beoltatni. Jóval kevesebb érkezik majd" - a miniszterelnök az állami rádióban arról is beszélt, hogy kétféle oltási tervet készítettek elő. Az egyik arról szól, hogy kiket vesznek előre, ha kevesebb oltóanyag érkezne. A másik a tömeges oltást segíti majd. Ehhez előzetes regisztrációra is lehetőséget ad a kormány.

"Elindítunk egy internetes és egy levélben történő regisztrációs lehetőséget is, hogy aki egyébként kér majd injekciót, vagy kér majd oltást, az már most feliratkozhasson, és így az elsők közé kerülhessen, akik hozzájutnak az oltóanyaghoz" - fogalmazott Orbán Viktor.

Előzetesen 13 ezer helyszínt jelöltek ki az ingyenes és önkéntes oltás igénybevételéhez.

Magyar kutatók is tanulmányozhatják Oroszországban az orosz vakcinát

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink