Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-27 10:18:00

Elhunyt Balázs Fecó

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, a Korál együttes alapítótagja és énekese 69 éves volt. Korábban többször lehetett arról olvasni, hogy Balázs Ferenc elkapta a koronavírust, és mesterséges kómában tartották.

Halálát az Apostol együttes jelentette be Facebookon.  Korábban többször lehetett arról olvasni, hogy Balázs Ferenc elkapta a koronavírust, és mesterséges kómában tartották. 

Az Apostol együttes a Facebook-oldalán emlékezett meg a zenészről. 

Ismét megtörve és megrendülve búcsúzunk zenész barátunktól. Balázs Fecó Nyugodj Békében. Az Apostol együttes tagjai mély fájdalommal búcsúznak tőled.

Közzétette: Apostol együttes – 2020. november 27., péntek


Balázs Ferenc 1951-ben született, Budapesten. Hivatalos honlapja szerint már a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tagja volt az iskola zenekarának, 1967-ben pedig megkezdte pályafutását a Neoton együttes tagjaként. Öt év múlva vált ki a zenekarból Som Lajossal, és megalapították az első magyar hard-rock zenekart, a Taurus XT-t, melynek felbomlása után Balázs Fecó két évet külföldön töltött.

A hazatérést követően először Koncz Zsuzsa kísérőzenekarához került, majd 1978-ban, erre az együttesre építve megalapította a Korált, mellyel felléptek Bulgáriában, Szovjetunióban és Jugoszláviában is. Balázs Fecót a zenekar fennállása során 1979-1984 között egymás után hatszor választották az év legjobb billentyűsének.

A Korál 1986-ban oszlott fel, Balázs Fecó ekkor kezdett szólókarrierbe. Könnyűzenei karrierje mellet, filmzenéket is komponált, és színházi darabokhoz is írt zenét.

 De belefogott a romos sitkei kápolna felújításába is: létrehozta a Sitkei Kápolna Kulturális Egyesületet, amelynek elnöke is lett, koncerteket rendeztek a helyszínen.

Számos rangos díjat, köztük Kossuth-, Fonogram- és Liszt Ferenc-díjat nyert. De megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét és a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét is. 

Az ATV, ma este fél tízkor egy korábbi, "Húzós"- ban készült beszélgetéssel, majd rögtön utána a Korál együttes 40 éves jubileumi Aréna koncertjével emlékezik, a zenekar alapító billentyűsére.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink