Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-26 10:53:00

Gulyás Gergely: a jelenlegi intézkedéseket tartjuk fenn

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta: áttekintették a koronavírussal kapcsolatos döntéseket, értékelték a járványügyi adatokat. A múlt heti adatokat figyelembe véve az látszott, hogy mérséklődik a fertőzöttek száma, de ez változhat, mert megkezdődött a tömeges tesztelés.

A kormány úgy döntött, hogy az eddigi intézkedéseket fenntartják, nem szigorítanak. Az idősek vásárlási sávja kapcsán a miniszter elmondta, hogy a kijelölt sáv egy védett sáv a veszélyeztetett korúaknak, de ezen kívül is bármikor mehetnek vásárolni.

A helyzet hatékony megoldása a vakcina lesz, a kormány hosszan tárgyalt arról, hogy honnan tudnak vakcinát szerezni. Gulyás Gergely leszögezte, hogy a kormány álláspontja az, hogy oltóanyagot bárhonnan lehet szerezni, de a magyar hatósági vizsgálat után lehet csak a tömeges oltást megkezdeni.

Hangsúlyozta: önkéntes és ingyenes lesz az oltás. Továbbra is 12 millió feletti vakcinát kötöttek le európai és amerikai gyártóktól, de tárgyalnak kínai, izraeli és orosz vakcináról is, ezek közül a kínai vakcina jár elől. A Pfizer terén azt a rossz hírt közölte, hogy bár elöl járnak, de az oltóanyagot első körben Amerikában fogják terjeszteni, a befizetett előlegek felét visszaadják, Gulyás Gergely szerint ez is jelzi a szolidaritás hiányát.

A miniszter elmondta: kellő számban állnak rendelkezése kórházi ágyak. Arra kér mindenkit, tartsa be a védelmi szabályokat, hogy meg lehessen fékezni a vírus terjedését. Azt remélik, hogy ha még néhány hétig sikerül kitartania, akkor már a fény látszani fog az alagút végén, ez pedig a vakcina lesz.

"Elfogadhatatlan politikai okoktól függővé tenni az uniós pénzeket"

A kormány az Európai Unió költségvetése és a mentőcsomag kapcsán értékelte a feltételt. Továbbra is az a kormány véleménye, hogy elfogadhatatlan politikai okoktól függővé tenni az uniós pénzeket - hangsúlyozta Gulyás Gergely. Magyarország nettó 4 milliárd eurót kap az EU-tól, és 6 milliárdnyi hasznot visznek ki haszonként a nyugati országok cégeiken keresztül, természetesen hoznak ide modern technológiát, munkakultúrát - tette hozzá.

Szerinte az elfogadott jogállamisági mechanizmus ellentétes a lisszaboni szerződéssel. Gulyás Gergely közölte, hogy ha "bárkinek kétségei lennének" a politikai indíttatás kapcsán, Soros György héten megjelent írása jelzi ennek ellenkezőjét. A nyugati sajtószabadság helyzetét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Soros György cikkét közlő újság nem közölte Orbán Viktor válaszát - a miniszter szerint ez mutatja a nyugati sajtó sokszínűségének hiányát.

Újságírói kérdések: iparűzési adó, Biden

A Magyar Nemzet kérdésére, miszerint van-e lehetőség az iparűzési adó elengedésére, Gulyás Gergely azt mondta, hogy még nincs konkrét kormánydöntés az ügyben.

Joe Biden kijelentésével kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok készen áll a világ vezetésére, a miniszter elmondta, hogy Magyarországot a 4 évente megválasztott kormány vezeti, viszont más országok belügyeibe nem akarnak beavatkozni.

Magyar-lengyel vétó, jogállamiság

Az ATV kérdésére, miszerint ma Orbán-Morawieczki találkozó lesz Budapesten, és a magyar és a lengyel miniszterelnök kapott-e olyan ajánlatot a német elnökségtől, Brüsszeltől, hogy mégsem emelnek vétót az EU-büdzsét és a Next Generation segélyalapot illetően, Gulyás Gergely elmondta, hogy nélkülük nem lehet költségvetést elfogadni.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólította a magyar és a lengyel kormányt: ne blokkolják, ne tartsák vissza az uniós pénzeket. Ha úgy vélik, hogy nincs összhangban a jogállamisági feltétel az uniós szerződésekkel, akkor forduljanak az Európai Bírósághoz.

Az ATV erre vonatkozó kérdésére Gulyás Gergely kijelentette, hogy nincs elfogadott jogállamisági mechanizmus, így nincs mit megtámadni. December 10-ig tudnak állást foglalni a kérdésben, de a miniszter kijelentette, hogy ha a helyzet megköveteli, akkor szigorítanak vagy akár enyhítenek.

Az iskolák bezárása kapcsán elmondta, hogy az intézmények négyötöde működőképes, ez azt mutatja, hogy helyes döntés volt a nyitva tartásuk.

A Gestapo és az ÁVH is ugyanezt mondta: akinek nincs takargatnivalója, annak nincs félnivalója – ezt mondta Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő Manfred Weber német konzervatív politikus Magyarországot érintő kritikájára - az ATV erre vonatkozó kérdésére úgy reagált Gulyás, hogy Deutsch "szellemesen és finoman" reagált ahhoz képest, amik az EP-ben hangoztak.

Gulyás Gergely kávézna George Clooneyval, de szerinte neki is jobban áll, amikor tanult szöveget mond - reagálta a miniszter szintén az ATV kérdésére.

Elállunk a vétótól?

Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy a magyar kormány eláll-e a vétótól, ha az új jogállamisági mechanizmusban garanciát biztosítanak arra, hogy a szankcióval sújtott tagállam az Európai Tanácshoz, illetve Európai Bírósághoz fellebbezhet, illetve lezárják a 7-es cikkelyes eljárást, Gulyás Gergely közölte, hogy a kérdést ketté kell választani. Szeretne ugyanis a 7-es cikkely szerint eljárás kellemetlenebb az Európai Unió egészének, mint Magyarországnak, mert meggyőződhetnek róla, hogy politikai indokból indítottak egy alap nélküli eljárást. Szerinte arra jó ez, hogy bebizonyítsák, hogy sokkal jobbak a jogállami feltételek, mint más nyugati országokban. A jogorvoslati lehetőség egy jó elmozdulás lenne, de önmagában nem elegendő, mert pillanatnyilat nem lehet megmondani, mit szolgálna ez a jogorvoslat, mert a bevezetnek nincsenek világos, objektív kritériumai - tette hozzá.

Arra a kérdésünkre, hogy szélesítik-e az országos, célzott tesztelések körét, a miniszter azt válaszolta, hogy a mostani első kör pénteken lezárul, ezeket az eredményeket értékelni fogják, és majd ezek fényében értékelik, hogy kell-e bővíteni a célzott tesztelések körét.

Újságírói kérdésre, hogy milyen helyzet állhat elő akkor, ha nem érkezik uniós forrás Magyarországra, Gulyás Gergely elmondta, hogy ilyen helyzet nem állhat elő. Egyrészt azért, mert a 2021-es költségvetési időszak két évik meghosszabbodik megállapodás hiányában, valamint a mezőgazdasági alapból is érkeznek pénzek.

Tesztelés, táppénz

Gulyás Gergely közölte, hogy György István államtitkár azt az utasítást adta a kormányhivataloknak, hogy minden felnőtt iskolai dolgozót tesztelni kell, a segítő személyeket is.

Táppénz kérdésben elmondta, hogy két részletben kapják meg, első körben 60 százalékot, később 40 százalékot. Viszont szerinte azt kell vélelmezni, hogy egy pedagógus munkakörben betegedett meg, ezért jár neki a 100 százalékos táppénz. Ennek érdekében pedig majd módosítást terveznek benyújtani.

Volner János módosító javaslata kapcsán elmondta, hogy az a kamupártok elleni küzdelmet jelenti, ráadásul ellenzéki javaslat, ezért támogatták. Gulyás Gergely szerint az ellenzéket sem akadályozza ez semmiben, hiszen létrejött és be is jelentették az összefogást és a közös indulást.

Sípályák, pénzügyek

Gulyás Gergely közölte, hogy a hazai sípályák kinyitásáról nem született döntés, viszont tekintettel kell lenni arra, hogy a külföldön pont ezekről a területekről terjed el a vírus.

Elmondta, hogy nem kell uniós engedély ahhoz, hogy Magyarországon egy vakcinát be lehessen vezetni, a magyar hatóság engedélye szükséges.

A magyar pénzügyi finanszírozás külföldi pénz bevonása nélkül 2022 végéig biztosított, a kormánynak nincs kimondott árfolyamcélja - mondta a HVG kérdésére a miniszter.

A 444 kérdésére, hogy hány beteget kezelnek intenzív osztályon, Gulyás Gergely elmondta, hogy 961 fő van jelenleg ott.

A választási törvény további módosítása kapcsán elmondta, hogy 2021 január 1-jétől nem lehet módosítani.

A külföldről hazatérő családtagok esetére vonatkozó szabályok kapcsán elmondta, hogy türelmet kérnek, 2-3 héttel korábban tudnak döntést hozni.

Gulyás Gergely kijelentette, hogy a választói kerületeken csak akkor változtatnak, hogy ha azt az ellenzék is támogatja. Ilyen nyilatkozat nem érkezett, ezért kijelenthető, hogy maradnak a körzetek - tette hozzá.

A miniszter csodálkozik azon, hogy általában azért szokták kritizálni őket, hogy nem támogatnak ellenzéki javaslatot, most pedig azért, hogy támogatnak. Ez nem az ellenzéki ellen irányul, Gulyás Gergely szerint köztudomású, hogy együtt indul az ellenzék.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink