Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-26 18:56:00

A kormány optimista, de még mindig nem tudjuk pontosan, mikor jutunk vakcinához

Magyarország 4 millió koronavírus elleni vakcinát kötött le a Pfizer nevű cégnél, Gulyás Gergely ugyanakkor azt mondta, hogy a cég először az USA-ba szállít majd. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ennek ellenére hamarosan meglátjuk a fényt az alagút végén, mert több gyártótól is próbálnak oltóanyagot szerezni. Arra azonban senkitől nem kaptunk választ, hogy meddig tarthat a vakcina engedélyezése.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter - miután minden egészségügyi dolgozó munkáját megköszönte - a csütörtöki kormányinfón azt mondta: már nem kell sokat várni, hogy lássuk a fényt az alagút végén. Ez pedig a vakcina.

Azonban az egyik legelőrehaladottabb állapotban lévő vakcina gyártója azt közölte a kormánnyal, hogy először az USA-ba szállít majd. A Pfizernél 4 millió vakcinát kötött le Magyarország, ennek az összegnek a felét adja vissza a cég Gulyás Gergely szerint.

"A kormány álláspontja változatlan, mindenhonnan, ahonnan lehet, vakcinát kell szerezni. Nagyon Fontos, hogy bármilyen vakcinát szerzünk, csak olyan vakcina hozható forgalomba, amelyet a magyar hatóságok előzetesen engedélyeztek, jóváhagytak és nyilvántartásba vettek" - mondta Gulyás.

Magyarország eddig 12 millió adag amerikai és európai fejlesztésű vakcinát kötött le. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint folyamatosan tárgyalnak ezzel kapcsolatban Oroszországgal, Izraellel és Kínával is.

Az ATV Híradója szerette volna megtudni, hogy a Gulyás Gergely által említett alagút végén milyen messze lehet a fény, és hogy az európai uniós illetve a magyarországi engedélyeztetésnek mi a pontos folyamata, és ami a legfontosabb: mennyi időt vehet igénybe.

A kormány szerint nem kell sokat várni az oltásra - Senki nem tudja, hogy ez mit jelent

 

A kérdésben kompetens Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet megkeresésünkre - melyben interjút kértünk tőlük - interjúalany helyett egy néhány soros választ küldött, ez azonban a témával kapcsolatban érdemi információt nem tartalmaz.

Rusvai Miklós virológus viszont elmondta az ATV Híradónak, hogyan zajlik az engedélyeztetés, miután egy vakcina tesztelésének mind a három fázisa eredményesnek bizonyult.

"Az EMA és az FDA is - hogy a fejlett országoknak az ügynökségeit hozzam csak példának - általában 4-6 hét alatt megadják egy jól dokumentált vakcinának a forgalomba hozatali engedélyt. De ehhez az kell, hogy jól és transzparensen dokumentálva legyen az első, második és harmadik klinikai fázisnak a dokumentációja."

Több gyógyszeriparra rálátó forrásunk szerint az engedélyeztetési folyamat normál esetben egy évig is eltarthat. A Covid-járvány azonban rendkívüli helyzet, amikor gyorsított eljárásokat folytatnak. Mindezek alapján senki nem tudta megmondani, hogy Magyarországon mikorra várható a a tömeges oltás megkezdése.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink