Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-24 21:10:00

A főváros bejelentette a megszorításokat, de így is kemény év vár Budapestre

Az Egyenes beszéd kedd esti adásában Karácsony Gergely elsősorban a korábban bejelentett megszorításokról beszélt, hogy milyen könnyen átment a koalíción a terv. De ettől függetlenül nagyon kemény év vár a fővárosra: Karácsony úgy fogalmazott, hogy "kilóg mindenünk a gatyánkból".

“Harmincéves tabukat döntöttünk meg” - mondta Karácsony Gergely a megszorítási csomagról, amitől a spórolás mellett hatékonyabb munkát is várnak. A főpolgármester viszont leszögezte, hogy Parragh László iparűzési adóval kapcsolatos javaslatától független a bejelentésük.

Karácsony hangsúlyozta, hogy borzasztó nagy vállalás a pártok részéről az, hogy igazából az önkormányzat magán spórol leginkább. Számára ez egy óriási pozitív megerősítés - utalt a koalíció elkötelezettségére, és hozzátette, hogy könnyen átmentek a megszorítások.

Az egyik legnehezebb a főpolgármesteri keretről való lemondás volt, ami segítségével viszonylag szabadon lehetett különböző célokat támogatni, így viszont sok hasznos dologra nem jut majd pénz.

Eleget tud spórolni a főváros?

 

A főpolgármester elmondta, hogy sokkal hatékonyabban tud majd működni az az öt cég, ami összeolvad. A Főkert, a Budapesti Temetkezési Intézet, a Főkétüsz, az FKF és Főtáv, valamint a Budapesti Városüzemeltetési Holding ezentúl egy közös közmű céggé olvad össze, a gyógyfürdők azonban kimaradnak. Eddig - a koronavírus előtt a turistáknak köszönhetően - nyereséget hoztak, és Karácsony úgy fogalmazott, hogy ezentúl is koronaékszerek lesznek a budapesti fürdők.

Arról szintén szó esett, hogy Karácsony Gergely nem győzi elégszer ismételni, hogy mennyire nehéz lesz a 2021-es év, és a megszorítások egyes részeit csak később, például akkor fogják megérezni, ha kifutnak a régi szerződések, és újakat lehet kötni, ezzel is spórolva Budapestnek. 

Azt pedig nem tudja a fővárosi vezetés sem, hogy meghosszabbítják-e a korlátozásokat, ami a közösségi közlekedés lehetséges új menetrendje miatt is fontos lehet. Kész van egy új, de egyelőre nem tudni, hogy bevezetik-e.

Végül Karácsony beszámolt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával történt megállapodásról is, ami szerinte annak a bizonyítéka, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tagszervezete sem ért egyet az MKIK javaslatával, miszerint felfüggesztenék az iparűzési adót. A megállapodásuk arról szól, hogy közösen indítanak programot a legrosszabb helyzetben lévő mikro- és egyes kisvállalkozások mikrohitelezéssel való gyors megsegítésére, mintegy 2,5 milliárd forint értékben. “Kilóg mindenünk a gatyánkból” - összegezte a főváros anyagi helyzetét Karácsony, és hozzátette, hogy ennek ellenére igyekeznek segíteni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink