Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-21 06:01:00

Schiffer András: a magyar ellenzék kiteregeti a családi szennyest, és a szomszédoktól várják annak kimosását

Bár az amerikai elnökválasztás értékelése volt a téma, Megadja Gábor, a Kontra főszerkesztője és Schiffer András ügyvéd nem tudtak elmenni olyan aktuális kérdések mellett sem a SpiritFM-en futó Harcosok Klubjában, mint a jogállamisági vita vagy a kilencedik Alaptörvény-módosítás.

Amerika választ, magyarok szurkolnak

Az amerikai elnökválasztás körül kialakult hangulat a Real-Barca magyar szurkolóira emlékeztetik Megadja Gábort, aki szerint ugyanis nincs “kutyánk” ebben a versenyben, hiszen ez nem egy magyarországi választás. Szerinte mindkét tábor drukkerei valamiféle reményt kötöttek egyik vagy másik jelölthöz - a magyar jobboldalon valamiért bevésődött az, hogy mindig rosszban vagyunk az amerikaiakkal, és végül itt volt Trump, akivel jóban lehettünk. Hangsúlyozta, hogy ez sem volt ilyen egyértelmű helyzet, de tény, hogy a Trump-éra végére barátságos hangnem alakult ki a két ország között.

“A hazai balliberális tábor meg úgy gondolja, hogy ha most Biden lesz az elnök, akkor gyorsan beavatkozhatnak az amerikai csapatok, és ami nekik nem sikerült választáson, azt megoldják, és leváltják majd az Orbánt”  magyarázta a Kontra főszerkesztője. Ő mindkettőt erős túlzásnak érzi, a jobboldali parázást is és a balliberális reménykedést is.

Schiffer András közölte, hogy a dolog lényegét illetően nincsen a vitája Megadjával, viszont szerinte az, hogy a magyar közvéleményben picit Mónika Show-szerűen leképződjön az amerikai választás nem teljesen új jelenség. Az amerikaiak is tehetnek erről az ügyvéd szerint show-műsort csinálnak a választásból saját világvezető szerepük erősítése érdekében. A média globalizálódásaval ez nemcsak itthon, hanem a világ legkülönbözőbb pontjain is érződik.

Schiffer megjegyezte, hogy Magyarországon a gyarmati gondolkodás komoly szerepet játszik, ráadásul nem csak egyik vagy másik szekértábornak a sajátja. A kormányoldalon nagyon érdekes, hogy a szuverenitási harc közepén megjelent az a narratíva, amikor a “szultán Tusnádfürdőn betámogatta DJ Trumpot” (a szultán alatt Orbán Viktor miniszterelnököt értette Schiffer András - a szerk.), hogy 2016-ban Trump győzelmétől kezdve minden jóra fog fordulni Magyarország geopolitikai pozícióit illetően.

A másik oldalon pedig egészen elképesztő, hogy már a Jobbik is üdvözölte Joe Bident - ez már a burleszk kategóriája Schiffer szerint. “Csak azon csodálkozom, hogy miért nem Bíró László jegyezte személyesen a Joe Bidennek küldött üdvözlet a nyitott társadalom jegyében” - mondta a volt országgyűlési képviselő.
Az ügyvéd elmondta, hogy van egy rossz híre: az országot mindig a kormánya képviseli, ez igaz az Orbán-kormányra is, de Lázár György kormányára is, amikor nem vitásan diktatúrában éltünk.

Uniós pénzek

Schiffer András megjegyezte, hogy bár szerinte komolyan vizsgálni kellene a pénzekkel kapcsolatos visszaéléseket, de szerinte helytelen az uniós források könyöradományként való kezelése, amit joggal lehet bármilyen politikai tartalomhoz kötni és ráadásul úgy tekinteni a források megvonására, hogy az mintegy anyagilag aláássa a jelenlegi kormánypárt választási esélyeit. Jó lenne, ha a nemzeti önbecsülés Magyarországon legalább annyira helyreállna, mint a minket körülvevő országokba - jelentette ki az ügyvéd arra a hírre reagálva, hogy ellenzéki képviselők közösen jelezték az Európai Unió irányába, hogy nem értenek egyet Orbán Viktor költségvetési vétójával.

Szerinte ez nem a mostani magyar ellenzék sajátja, 2006-ban a Fideszt ugyanezt a panaszáradatot folytatta különböző nemzetközi fórumokon és az Európai Unióban is.

Szerinte a 2006-es események, és a mostani jogállamisági visszaélések is a “mi ügyünk”, és az ellenzéki pártok a családi szennyest nem csak kiteregetik, hanem azt gondolják, hogy a szomszédok fogják kimosni.

Megadja szerint amennyiben 2006-ban az Európai Unió szervei nem találták elegendő súlyúnak, ami történt Budapest utcáin, úgy a mostani jogállami sérelmekra való hivatkozások nyugodtan figyelmen kívül hagyhatóak. Ha az emberek szemkilövése elfér, akkor most semmiféle vitának nincs helye - jelentette ki a Kontra főszerkesztője.

Schiffer viszont úgy látja, van egy fontos különbség: a posztkommunisták úgy sértették meg a jogállamot, hogy semmibe vették az alkotmányos és rendészeti szabályokat. Az viszont ténykérdés, hogy a Gyurcsány-rezsim alatt sem forgatták fel az intézményrendszert. Orbán Viktorék szocializációjához pedig az illik, hogy a létező szabályokat igyekeznek úgy alakítani, hogy kényelmesen elférjenek bennük - szögezte le az ügyvéd.

Schiffer úgy véli: a jogállamiság onnan ismerszik meg, hogy működik-e a hatalomnak a jognak való alávetettsége. Állította, hogy ez nem működik, a jog a politikai hatalom instrumentuma lett, semmi több.

Legálisan alkották meg az Alaptörvényt jogtechnikailag, viszont a lefektetett szabályok magát az alkotmányozót is kötniük kell, a másik feltétel pedig az, hogy egy alaptörvénybe egy politikai közösség konszenzuálisan vallott elveit kell beletenni, erre kísérletet sem tett a kormánypárt.

Megadja erre reagálva megjegyezte, hogy kiegészítése van az amerikai alkotmánynak is vannak. Szerinte az írott alkotmányok problémája az, hogy az megy a történtek után, amikre reagálnia kellene. A mostani módosításra ő úgy tekint, mint egy megelőző csapásra egy olyan hullámmal szemben, amire ezzel fel van készülve Magyarország.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink