Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-20 20:51:00

Gy. Németh Erzsébet: Ha a város bajban van, magunkon kezdjük a spórolást

A főpolgármester-helyettes az Egyenes beszédben részletezte, miért volt szükség a megszorításokra, és hangsúlyozta, hogyha összeolvad több fővárosi cég, hatékonyabban folyhat a munka. De kinek a munkája kerül veszélybe?

Legelőször az merült fel, hogy akkor is meglépte volna-e a főváros a már bejelentett megszorítási csomagot, ha biztosan nem függesztenék fel az iparűzési adót, mire Gy. Németh Erzsébet úgy válaszolt, hogy az lenne a legutolsó és legnagyobb csepp a pohárban. Bár bízik benne, hogy ebből az ötletből nem lesz semmi, úgy fogalmazott, hogy “láttunk már karón varjút” és “ez a meccs nem futott le, arra utalva, hogy érhetik még az önkormányzatokat meglepetések.

Az öt fővárosi cég egyesítését pedig a járvány miatt előrehozták: a Főkert, a Budapesti Temetkezési Intézet, a Főkétüsz, az FKF és Főtáv, valamint a Budapesti Városüzemeltetési Holding ezentúl egy közös közmű céggé olvad össze. Gy. Németh kitért arra, hogy így jobb szolgáltatást tudnak majd nyújtani, és hatékonyabb lehet a munka, ahogy egyes felügyelő bizottságok megszünésével, illetve az ehhez kapcsolódó honoráriumokkal is sokat tudnak spórolni.

Már csak az a kérdés, hogy így mennyi ember veszítheti el a munkáját. A racionalizálásra nem érkezett egyértelmű válasz, azt viszont Gy. Németh Erzsébet leszögezte, hogy olyan nem lesz, hogy mondjuk kevesebb ember takarítsa az utcákat. Akinek megszűnik a munkája - vezetői szinten -, azt is humánusan szeretnék megoldani.

“Ha a város bajban van, magunkon kezdjük el a spórolást” - utalva arra, hogy nyolcról ötre csökkentik a fővárosi bizottságok számát.

A beszélgetés végén Gy. Németh azért elmondta, hogy szerinte Orbán Viktor nem fogja megkockáztatni az iparűzési adó felfüggesztését, hiszen azzal a gazdaságot állítaná a földbe: napokon belül nem tudnának eljutni az emberek a munkahelyükre a közösségi közlekedés leállásával.

Megszorítások a fővárosban

 

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán péntek koraeste az alábbi közleményt adta ki a megszorításokkal kapcsolatban: 

- Először is, megszüntetjük a főpolgármesteri keretet, amely eddig 200 millió forintot biztosított a mindenkori városvezetés számára különböző támogatásokra. Ebben az évben már a felét megspóroltuk, de a teljes megszüntetés mellett döntöttünk.

- Dorosz Dávid lemondása után megüresedett főpolgármester-helyettesi posztot nem töltjük be, a főpolgármesternek, mint a korábbi években többször is, négy helyettese lesz.

- Nyolcról ötre csökkentjük a fővárosi bizottságok számát.

- Csökkentjük a frakciók költségeit.

- Két fővárosi intézmény is megszűnik, a Mozaik és a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága, feladatait más intézmények veszik át. Ez az átszervezés nem érinti a dolgozókat, a piaci árusokat és a fogyasztókat sem.

- Nagyon jelentős átalakítást jelent, hogy 5 fővárosi cég fog összeolvadni, a Bécsben és német nagyvárosokban is jól működő Stadtwerke-modelljéhez hasonlóan. Így a Főkert, a Budapesti Temetkezési Intézet, a Főkétüsz, az FKF és Főtáv, valamint a Budapesti Városüzemeltetési Holding ezentúl egy közös közmű céggé olvad össze. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek az átszervezések nem érintik a szakmai dolgozókat. Érintik viszont a vezetői, politikai pozíciókat. 21 felügyelőbizottsági helyet szüntetünk meg, kevesebb vezetői poszt, kevesebb szolgálati autó, racionálisabb és hatékonyabb működés – ez a cél. Az átalakítást Walter Katalin dolgozta ki, készítette elő, a végrehajtás az új közmű cég vezérigazgatóként január elsejétől Mártha Imre feladata lesz, aki állami vállalat élén, az üzleti szférában és a fővárosi városüzemeltetésben is bizonyította rátermettségét.

- Walter Katalint pedig Budapest legnagyobb és jelenleg a legnehezebb helyzetben lévő cége, a BKK vezérigazgatójának nevezem ki január elsejétől.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink