Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-11 19:06:00

Koronavírusos tüneteket produkált a kisfiú, de a mentők a mai napig nem érkeztek meg hozzá

Karanténba helyeztek egy egész osztályt a pécsi Mezőszél iskolában, mert több tanár koronavírusos lett. Közben az egyik kisdiák is koronavírusos tüneteket produkált, őt az édesanyja teszteltette saját költségén. A megígért mentő még nem érkezett meg.

"Feldugtak az orromba egy ilyen csövet, akkor kimutatta az a teszt, hogy koronavírusus vagyok" - így mesélte el híradónknak egy 9 éves kisfiú, hogy miként vettek mintát az orrából koronavírus-teszthez. Kedden este jelentkeztek nála a tünetek, ezért édesanyja a saját költségén teszteltette, ami végül pozitív lett. A fiút és osztálytársait pénteken hazaküldték az iskolából, mivel osztályfőnöke és napközis tanára is koronavírusos lett.

"Másnap otthon felment a lázam, meg hányingerem volt, meg folyt az orrom, akkor anyukám felhívta a háziorvosomat, hogy lázas vagyok és folyik az orrom, és akkor a háziorvos azt mondta, hogy majd valamikor jön a mentő" - idézte fel a kisfiú.


A mentők azonban a mai napig nem jöttek, mivel nagyon leterheltek. Egy neve elhallgatását kérő mentős szerint vannak címek, ahova csak egy hét után érnek oda.

A belgyógyász szakember szerint nem ritka, hogy gyerekeknél is jelentkezik a koronavírus valamelyik tünete.

"A gyermekeknél az volt a tapasztalatom - habár nem vagyok gyermekorvos - hogy kicsit könnyedébben halad át rajtuk a a vírus, kevesebb a tünet, de itt is vannak. Tapasztalatom szerint a szaglásvesztéssel, influenzaszerű tünetekkel járó megbetegedéseknél fiatalabb életkorban gyengébb tünetek dominálnak, felnőtteknél vannak inkább markánsabb tünetek”  - mondta Szabó András.

A fiút édesanyja elkülönítette, testvéreit nem engedte iskolába, mert félti őket. A szülő azonban nem igazolhatja a többi gyerek távolmaradását, ha ők nem kerültek karanténba. Nekik elvileg iskolába kellene menniük.

"Nagyon sokan szólnak szülők, hogy féltik már a családot: féltik a hozzátartozót, aki esetleg beteg vagy idős korú, féltik az anyát, akinek mondjuk újszülött gyereke van otthon, hogy a másik gyerek hazaviszi a koronavírust. Ezzel kapcsolatban írtuk le azt a jogi lehetőséget, ami nemcsak lehetőség, hanem kötelező az intézményvezető számára, hogy ha alapos indoka van a szülőnek, akkor igazolja a mulasztást. Ebben nincs is az igazgatónak mérlegelési joga" - mondta el Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője.

Az iskola igazgatója nem kívánt nyilatkozni, annyit viszont elmondott: neki nincs jogköre bezáratni az iskolát, sőt, karantént sem rendelhet el. Ugyanakkor jelentési kötelezettsége van. Híradónk információi szerint az iskolából jelenleg 11 karanténba helyezett tanár hiányzik.

Nem érkezett meg a mentő, saját költségén tesztelte fiát az aggódó szülő

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink