Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-09 05:40:00

Szállodaszövetség: 150 ezren is lehetnek a vendéglátásban, akik más munkát kerestek

„A vendéglátóhelyeknek a maszkviselés adja meg a kegyelemdöfést” – ezt állítja a Ráday Soho egyesület elnöke. A közlemény szerint a legtöbben rövidített nyitva tartással, házhozszállítással vagy bezárással vészelik át a következő időszakot. A Szállodaszövestég elnöke szerint akár 150 ezren is lehetnek azok az ágazatban dolgozók, akik a járványhelyzet miatt más munkát kerestek, így az újraindulás is kihívást jelent majd. A maszkviselési szabályokat a legtöbben betartják, de a forgalom szinte mindenhol visszaesett.

Az asztalok szépen megterítve, a kerthelyiség kész – így várják a vendégeket egy II. kerületi étteremben. A vendégszám a járványhelyzet miatt itt is csökkent, az étterem igyekszik ezt kiküszöbölni, például fűtött kerthelyiséget alakítottak ki, és házhozszállítást is indítottak. A szigorúbb maszkviselési szabályok betartatása nem okoz gondot.

„Nem szokott ebből nálunk probléma lenni, érkezéskor már a vendégek úgy érkeznek meg, hogy maszk van rajtuk, illetve az étterem belső területein, amikor fogyasztanak, akkor leveszik a maszkot értelemszerűen az étkezéshez illetve italfogyasztáshoz, és utána természetesen visszahúzzák.” - nyilatkozta Balázs Barnabás, a Vadrózsa étterem üzletvezetője.

Más éttermekben is hasonlóak a tapasztalatok.

„Attól tartunk, hogy teljes korlátozás újból, mint ahogy mondjuk a tavasz folyamán volt, tehát az étterem bezárása, ez ne történjen meg, mert hát az nyilván egy újabb olyan érvágás lenne a vendéglátás számára, amivel megint rengeteg ember utcára kerülne.” - mondta Baltai Gábor, Bocanova étterem.


A Bevásárlóutca menedzsment az érdekképviseletükhöz tartozó 11 tematikus utcában készített felmérést, amelyből kiderült, hogy az este 11 órai zárás közel sem okozott olyan súlyos károkat, mint a szeptember 1-je óta fennálló határzár és amilyenekre a maszkviselés miatt számítanak. A Ráday Soho egyesület elnöke úgy fogalmaz: a vendéglátóhelyeknek a maszkviselés adja meg a kegyelemdöfést. A legtöbben rövidített nyitva tartással, házhoz szállítással vagy bezárással vészelik át a következő heteket, hónapokat.

„A helyzet nem egyszerű, de nem a maszkviselés miatt…” - a Szállodaszövetség elnöke szerint a járvány miatt eleve sokkal kevesebben látogatják az éttermeket, a későbbiekben pedig az újraindulás is komoly kihívást jelenthet.

„A turizmusban dolgozó 400 ezer embernek egy nagyon komoly része el lett küldve illetve más szakmában helyezkedett el, mert jelen pillanatban nem tud a szakmájában dolgozni, nem tudjuk majd, hogy hogy fog alakulni ez a későbbiekben, alapvetően az újraindulás lesz a legnagyobb probléma.” - fejtette ki Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.


Flesch becslései szerint akár 150 ezer olyan dolgozó is lehet, aki az elmúlt fél évben elhagyta a pályát. Ráadásul legalább 3-4 évre lesz szükség ahhoz, hogy az ágazat vissza tudjon térni a 2019-es szintre.
Ajánlom

További belföldi híreink