Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-04 19:05:00

Forradalmi újítást hozott a magyar tűzoltók fejlesztése

A tűzoltószervezetek közötti kommunikációt segíti az az applikáció, amelyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, ajaki tűzoltó egyesület fejlesztett ki. A helyi önkéntes egyesületek tagjai kapnak így 15 másodpercen belül pontos információkat arról, hogy hova és miért kell indulniuk segíteni.

Már százhetven szervezet, több mint 1300 tagja töltötte le az ajakiak applikációját. A szabolcsi településen működő önkéntes tűzoltók egymillió forintot nyertek pályázaton ennek a programnak a kifejlesztésére. Azóta hatalmas a sikere, mert az eddig e-mailben érkező riasztásokat már nem kell letölteni, mert az információ azonnal érkezik a telefonra.

"Amikor megérkezik maga a riasztás, akkor oda tud navigálni a helyszínre. Vissza tudunk a parancsnoknak jelezni, hogy elindultam a szertárba, megyek-e a helyszínre, illetve ha odaérek első beavatkozóként a helyszínre, akkor tudom a többieknek a helyszínt pontosítani is" - nyilatkozta Rubóczki Zoltán, az Ajaki Tűzoltó Egyesület paracsnoka az ATV Híradójában.

Tűzoltóknak segít az ajkaiak applikációja

 

Az egyesület alelnöke, Markos László azt mondta, hogy a fejlesztésen sokan dolgoztak.

"Ez gyakorlatilag egy félév munkája. Nagyon sokan, meg sem tudjuk számolni, hogy hányan - Erdélyből, a Dunántúlról, a társszervezeteink - segítettek ebben a fejlesztésben."

A közeli Tarpa önkéntesei is használják az applikációt. Ők is azt mondják, hogy sokat segít, hogy minden információt megkapnak egyetlen kattintás után.

"A riasztási lapokat kapjuk meg az applikáción keresztül, tehát, hogy van-e életveszély, ez egy tűzeset-e, kell-e megkülönböztető jelzést használni. Minden fontos információt tartalmaz, és van benne egy nagyon jó dolog, egy navigáció gomb az applikációban" - nyilatkozta Híradónknak Szűcs Dániel, a Tarpai Önkéntes Tűzoltó Egyesület rajparancsnoka.

Az applikációt bármely tűzoltószervezet tagjai letölthetik, így akár az egész országot lefedheti szolgáltatás. Riasztást azok kapnak a telefonjukra, akik készenlétben vannak és bejelentkeztek a programba.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink