Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-04 20:52:00

Ez történt a bécsi merénylet után az osztrák-magyar határon: először szólalt meg a TEK főigazgatója

Évtizedek óta létezik együttműködés Ausztria és Magyarország között a terrorelhárítás terén. Erről Hajdu János dandártábornok, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában a napokban lezajlott bécsi merénylettel kapcsolatban.

Hajdu János elmondta: a bécsi merénylőről az osztrák hatóságok tudták, hogy 2018-ban válságövezetbe akart menni, hogy harcoljon, de Törökországban átutazóban a török hatóságok elfogták és hazatoloncolták, ahol 6 hónap után szabadlábra helyezték.

Arra a kérdésre, hogy magányos elkövetőről vagy egy sejt egyik tagjáról van-e szó, a főigazgató azt mondta, a bécsi terrortámadás nem tűnik bonyolultnak. Azonban ha a gyanúsítottak körét kiterjesztjük a barátai, szimpatizánsai körére, akkor több európai ország is érintett lehet az ügyben – mondta a dandártábornok.

Hajdu János hangsúlyozta: most a magyar határról 70 km-re csapott le az Iszlám Állam, de nem vagyunk nagyobb veszélyben, mint amikor az Európai Unió területén máshol, Párizsban vagy Brüsszelben csaptak le terroristák. Magyarország veszélyeztetettségre nem nőtt – tette hozzá a TEK főigazgatója.

Hajdu János azt is elmondta: a hazai muszlim közösség tagjai évtizedek óta itt élnek, beilleszkedtek a magyar társadalomba, jó kapcsolatban vannak a kormánnyal, adót fizetnek, és kiszorítják a gyanús elemeket maguk közül. Ha pedig kívülről érkezik valaki az országba és kapcsolatba hozható radikális eszmékkel, akkor azt titkosszolgálati eszközökkel szorítják ki – tette hozzá a dandártábornok.

A TEK főigazgatója szerint az osztrákok mintaszerűen jártak el a bécsi merénylet utáni órákban, fontos titkosszolgálati információkat osztottak meg többek között a magyar hatóságokkal is. A lövöldözés 8 órakor kezdődött, fél 11-11 körül a magyar terrorelhárítók megjelentek az osztrák határon, hogy segítsenek az osztrák kollégáiknak egy esetleges határon átnyúló elfogásban, amire végül nem volt szükség.

Nőtt a terrorveszély a bécsi merénylet miatt?

 

Az oroszok, németek, franciák és britek számos terrortámadást hiúsítottak meg az elmúlt években – mondta kérdésre válaszolva Hajdu János.

Arról is szó volt, hogy a hatóságok járvány miatti leterheltsége nem vezetett a terrortevékenység érdemi növekedéséhez Európában. Hajdu János azt is elmondta: a TEK működésében nem okozott jelentős fennakadást a járvány, de vannak munkatársaik, akik megfertőződtek. ​

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink