Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-31 19:33:00

"Kinullázta a vírus az immunrendszeremet" - megszólalt Csepel polgármestere

Elvileg már közösségbe is mehetne Csepel polgármestere, aki 6 nap kórházi kezelés után otthon lábadozik koronavírus fertőzése után. Borbély Lénárdnak súlyos szövődményt okozott a vírus, kétoldali tüdőgyulladása lett. A polgármester mindenkit óvatosságra int, szerinte a vírusnak az a logikája, hogy nincs logikája. Egy nap alatt hazánkban rekordszámú, 3908 új fertőzöttet találtak, kórházban 4048 beteget ápolnak.

Még szabadtéren is maszkot viselt Borbély Lénárd, amikor Csepel új játszóterének átadásán vett részt nemrég. Mégis megfertőződött, majd kórházba került.

"Azt mondták a kórházban, hogy az immunrendszeremet gyakorlatilag kinullázta a vírus, és ezt követően pedig jött a szövődmény, ami a kétoldali tüdőgyulladás volt" - mesélte Borbély Lénárd polgármester.

Hat nap intenzív gyógyszeres kezelés és oxigén terápia után kiengedték a kórházból. A zárójelentése szerint elvileg már közösségbe mehetne.

"A tüdőgyulladásom az nagyrészt visszahúzódott, de azért azt érzem, meg egyéb orvosokkal is konzultálva, a leleteken látszik, hogy még nem múlt el teljesen, úgyhogy óvatosan vissza fogok térni a munkába, de még azért orvosaim tanácsára még pihenni fogok valamelyest" - fejtette ki Csepel polgármestere.

Súlyos az állapota Szőcs Gézának, a miniszterelnök kulturális főtanácsadójának. Az Index úgy tudja, hogy a 67 éves erdélyi származású költő, volt államtitkár és kormánybiztos is lélegeztetőgépre került.

Vele együtt összesen 281-en vannak lélegeztető gépen. Kórházban 4048 embert ápolnak. A hivatalos tájékoztatás szerint egy nap alatt 3908 új fertőzöttet találtak. 24 óra alatt pedig 51-en vesztették életüket a koronavírussal összefüggésben.

"Kiküldtük az embereinket Kínába is, meg Oroszországba is" - az első koronavírus elleni oltóanyagok a miniszterelnök szerint december-januárban érkezhetnek. Orbán Viktor tegnap azt mondta az állami rádióban, hogy a magyar állam tárgyal az orosz és a kínai vakcináról is, mert ott valamivel előrébb vannak a fejlesztésben.

"Ez a három vakcina, tehát a kínai, ez az orosz, meg ez az Astra Zeneca, ezek nagyon hasonló alapon működő vakcinák, nagyon-nagyon hasonló" - Lisziewicz Júlia immunológus szerint egy biztos: az orosz és a kínai vakcináról jóval több adat lesz tavasszal, mert ezeket már most is tesztelik.

"Jövő tavaszra, mikor mi várjuk, elég sok adat fog rendelkezésre állni. De semelyik vakcinából nem lesz adatunk a hosszú távú hatásosságról és a hosszú távú biztonságosságra" - nyilatkozta Lisziewicz.

Az ügyben megszólalt az Európai Unió illetékese is, és azt közölte: minden az unióban elérhető vakcinának meg kell felelnie a közös minőségi és jóváhagyási előírásoknak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink