Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-31 16:50:00

Elképesztő eltérés lehet megyénként a nyugdíjak között

Megyénként 50 ezer forint is lehet az eltérés a nyugdíjak között - számolt be a blikk.hu.

Elképesztő eltérés lehet megyénként a nyugdíjak között
A kép illusztráció!

Az országos átlagnyugdíj a KSH szerint 2020-ban mintegy 140 ezer forint havonta. Ám a fővárosban például ez az átlagos összeg meghaladja a 160 ezer forintot, ez pedig messze a legmagasabb a többi megyéhez viszonyítva. Értelemszerűen más területeken viszont lényegesen alacsonyabb, messze az országos átlag alatti ez az összeg.

Ami a konkrét számokat illeti: a főváros toronymagasan vezeti a listát a 160 ezer forintos átlaggal, a második 23 ezer forinttal lemaradva Fejér megye, a dobogó harmadik fokán pedig Pest megye áll. A lista legaljára a szabolcsi régió került, alig kétezer forinttal kap többet az átlagnyugdíjas, mint a minimálbérből a levonások után maradó nettó 107 ezer forint. Négyezer forinttal előzi meg Békés, további 1600-zal Bács-Kiskun megye a következő.

Mi a megoszlás oka?

A legkevesebb az átlagnyugdíj a munkanélküliségi mutatóban élen járó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol mindössze 109 800 forintot kap kézhez az átlagnyugdíjas, még akkor is, ha a jövedelmi megoszlás szerint ennek nem kéne így lennie: a jövedelmi lista legalján ugyanis legkisebb lélekszámú megyénket, Nógrádot találhatjuk. Szintén nem tükrözi a bérekben betöltött nem túl hízelgő helyét Baranyának a megyei nyugdíjstatisztika, itt 124 990 forint az átlagjuttatás, amely épp a közepe az országos ranglistának.

Szakértők általában nem mulasztják el megemlíteni, hogy általában azokban a régiókban, ahol alacsonyabb a jövedelem, s esetleg a nyugdíj is, ott a megélhetés sem olyan költséges, mint például a fővárosban. Ugyanakkor teljesen nyilvánvaló, hogy a több mint ötvenezer forintos különbség Budapest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye között lényegesen alacsonyabb életszínvonalat tesz lehetővé a keleti megyében.

atv.hu/blikk.hu

Ajánlom

További belföldi híreink