Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-30 05:34:00

Még mindig nagy kérdés, hogy jut-e elég influenza elleni vakcina mindenkinek

Egyelőre nem jut Európából Magyarországra influenza elleni oltás – írja a 24.hu. A portál nagykereskedőket kérdezett meg, akik elmondták, hogy próbálkozásaik kudarcba fulladtak. Gulyás Gergely viszont a legutóbbi kormányinfón arról beszélt, ha szükséges, akkor tudnak külföldről beszerezni, és van is áru, amit azonnal meg tudnak vásárolni.

"1,3 millió oltóanyag áll rendelkezésre, ez azt jelenti, ha kétszer annyian akarnák beoltatni magukat, mint tavaly, akkor is elegendő a most rendelkezésre álló oltóanyag, de hogyha szükséges, akkor tudunk külföldről beszerezni, van is olyan kapacitás, amit azonnal meg tudunk vásárolni, és néhány napon belül megérkezik. Természetesen utángyártani is tudunk" - egy hete mondta ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón, az országos tiszti főorvos pedig az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy mennyire megnövekedett az igény az influenza elleni oltásra, és hogy van is elegendő vakcinánk.

"Egy további jelentős mennyiségnek a megrendelése történt meg, tehát a gyártás folyamatos, és ismételt lesz, úgyhogy kérem, hogy mindenki nyugodjon meg, aki oltakozni szeretne, az fog tudni oltakozni" - hangsúlyozta Müller Cecília. 

Ehhez képest a 24.hu arról ír, hogy Európában megugrott az igény az influenzaoltásra, ezért minden ország védi a készleteit. Belgiumban, Németországban és Nagy-Britanniában is exporttilalom lépett életbe a vakcinákra, ezért a magyar nagykereskedők nem tudnak vakcinát beszerezni.

A balk.hu pedig arról számolt be, hogy a Szerb elnök bejelentette Magyarország az elkövetkező napokban ötvenezer influenza elleni oltást küld Szerbiának. Kerestük ezzel kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériumát és a Miniszterelnökséget is, de adásunkig nem reagáltak kérdéseinkre.

Hatalmas a kereslet az influenza elleni védőoltásra

 

Tóth Zsuzsanna, a Sanofi képviselője viszont múlt héten arról beszélt az ATV Híradónak, hogy az influenza elleni oltás gyártása hat hónapos folyamat, így nem tudnak egy gombnyomásra új rendelést teljesíteni:

"Az influenza-vakcina gyártásához tojás szükséges, hiszen a vírusokat csak élő sejten lehet szaporítani, kb. a Sanofi Pasteur gyárt 220-250 ezer adag oltást az északi féltekére, amihez majdnem ugyanennyi adag tojás szükséges. Ehhez előrelátóan kell tervezni, már ahhoz is, hogy a megfelelő mennyiséget le tudjuk gyártani" - a szakértő hozzátette korábban senki nem tudott azzal számolni, hogy ekkora keresletnövekedés lesz.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink