Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-30 05:19:00

Meddig bírja még a mentőszolgálat a terhelést? Van, aki szerint kezd szétcsúszni a rendszer

Hétfőn több mint nyolcezer, szerdán pedig újabb 4-5 ezer helyszínre nem értek oda mintát venni a mentők a Népszava információi szerint. A lap kérdésére Győrfi Pál lényegében elismerte a kapacitásgondokat. Az ATV Híradójának megszólaló mentőtiszt szerint egyre több kollégája fertőződik meg a vírussal, és mostanra a komplett rendszer kezd szétcsúszni.

A mentősök hívástól számított 3-6 napon belül érkeznek meg, hogy elvégezzék a PCR-tesztet. A háziorvosok ezért sokszor inkább lebeszélik a potenciális betegeket arról, hogy tesztet kérjenek - minderről a Híradónk által megkérdezett koronavírusos-betegek számoltak be.

Egy pár több mint tíz napot töltött házi karanténban mert a férfinak pozitív lett a tesztje. Az övét a munkahelye fizette, a nőnek pedig azt mondta a háziorvosa, hogy mivel nem súlyosak a tünetei, maradjon inkább otthon teszt nélkül. Később a férfinak elkezdett fájni a mellkasa és a háta.

"Hívtuk a mentőt a háziorvos javaslatára, és ők azt mondták, hogy amíg nincs durvább légszomj, addig nem viszik be mellkasröntgenre, mert 2-3 napig bent kellene lennie, amíg sorra kerülne" - mesélte a nő.

A Népszava csütörtöki cikkében azt írja, hogy információik szerint hétfőn több mint nyolcezer, szerdán pedig újabb négy-ötezer közötti helyszínre nem értek oda mintát venni a mentők. Kérdésükre a Mentőszöolgálat kommunikációs igazgatója, Győrfi Pál lényegében elismerte a kapacitás-gondokat.

De nem csak a teszteléssel van probléma a mentősöknél: forrásaink szerint a mentőszolgálat állományában is egyre több a fertőzött, ugyanis csak az elmúlt néhány napban a Közép-Magyarországi régióban hét olyan eset is volt, ahol a megfertőződött mentőtisztek miatt az emeltszintű mentést biztosító esetkocsik csak egyszerű mentőgépkocsiként tudtak elindulni.

Mentőtiszt: A komplett rendszer kezd szétcsúszni

 

Az egyik általunk megkérdezett mentőtiszt szerint az OMSZ a helyzethez képest jól megszervezte a tesztelést, viszont mostanra a komplett rendszer kezd szétcsúszni.

"Azzal, hogy maga ez a rendszer kezd szétcsúszni, ezzel az ellátás ideje hosszabbodik, meg az az idő, amíg nem tudjuk átadni a beteget. Ez a gond tulajdonképpen, mert így az a mentő, amelyik 3-4 órát áll egy kórházban, hogy a beteget át tudja adni, addig más beteget ellátni nem tud és ez a hétköznapi mentési feladatokat nehezíti meg" - mondta Híradónkban egy érintett. 

Forrásaink szerint a kórházakban azért kell sokat várniuk, mert vagy elég szakember vagy elég hely nincs.

Az üggyel kapcsolatban kerestük az Országos Mentőszolgálatot, de adásunk kezdetéig nem kaptunk választ a kérdéseinkre. Feltöltöttek azonban a Facebook-oldalukra egy fotót, melyhez azt írták, hogy gyors eligazítással kezdődött az orvostanhallgatók első csoportjának kiképzése a mentőknél. A végzős hallgatókból napokon belül kétszáz új mintavételi egységet állítanak fel.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink