Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-31 06:56:00

Hernádi Judit, Bodrogi Gyula és Koltai Róbert is megszólalt az SZFE-ügyről

A Nemzet Színészeit és a Halhatatlanok társulatának tagjait kereste fel a Heti Napló stábja, hogy mondják el, sok évtizednyi szakmai tapasztalattal a hátuk mögött hogyan látják az SZFE-ügyet. Koltai Róbert és Hernádi Judit az első pillanattól kezdve támogatják a színművészetis diákokat. Bodrogi Gyula viszont most először mondta el a véleményét.

Bodrogi Gyula szerint neki és a többi nemzet színészének kellett volna legelőször megszólalnia.

„Az első legnagyobb hiba, hogy először is meg kellett volna kérdezni a nemzet színészeit, és az ilyen életkoros színészeket, nekik kellett volna elmondani először, hogy mi az alapítvány, és már akkor biztos szóltunk volna, hogy nem szabad a szakmát szembeállítani saját magával” – fogalmazott a színész.

A szakma nem csak a színészeket jelenti. Az SZFE-n képzik az operatőröket, vágókat, díszlettervezőket, drámapedagógusokat, tv-s szerkesztőket és műsorkészítőket. Bár róluk kevesebb szó esik, róluk is szól ez az egész történet. Bodrogi Gyula szerint az egymásra halmozott hibák közé tartozik az is, hogy ezek a szakmák mind egy kalap alá lettek véve.

Előzmények

2019 végén kipattant Gothár Péter zaklatási ügye, mivel Gothár a Színművészetin is tanított a kormányzati sajtó napi szinten elkezdte támadni az egyetemet és a színházak függetlenségét is át akarta alakítani egy törvénnyel.

Május 26-án érdemi egyeztetés nélkül Semjén Zsolt benyújtotta a Színművészeti átalakításáról szóló törvényt. Az Egyetem vezetése a sajtóból értesül erről. A törvényből kiderül, hogy alapítványi fenntartásba kerülne az egyetem, a korábbi januári hírekkel ellentétben már szeptembertől. Az alapítvány elnökét és tagjait is Palkovics László nevezte ki, és az alapítványhoz került minden ingatlan vagyon.

Június 21-én tartották meg az első tüntetést. Hogy a tüntetés hatására-e, nem tudni, de az első egyeztetés is megtörtént. Palkovics László találkozik a Hallgatói Önkormányzat vezetőivel. A diákok már itt kifejezték aggodalmaikat. Palkovics ekkor az ATV-nek nyilatkozva azt mondta: vannak jó jelöltek az SZFE részéről a kuratóriumba, vizsgálják a névsort. Majd július 3-án elfogadták a törvényt.

Július 31-én az egyetem személyi javaslatait teljesen figyelmen kívül hagyva kinevezik a kuratórium elnökét és tagjait. A kuratórium elnökének Vidnyánszky Attilát nevezték ki, a kuratórium további tagjai: Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező, Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója és Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója lettek.

Augusztus 31-én az egyetem majdnem teljes vezetősége és szenátusa lemondott a posztjáról.

A 31-én este tartott tüntetés végén a diákok nem mentek haza, hanem elfoglalták az egyetemet. Őrség védi az egyetemet és oda azóta is, csak az Egyetem hallgatói és tanárai léphetnek be.
Október 8-án az új kancellár Szarka Gábor megpróbált bejutni a Vas utcai épületbe sikertelenül. Azóta a Covid-járványra hivatkozva megpróbálta a kancellár kiüríteni az egyetemet.

Miután ez sem volt sikeres, október 16-án lekapcsolták az egyetemen az internetet, annak ellenére, hogy a Vas utcában, a Szentkirályi utcában folyik az oktatás.

Eddig a kronológia, és hogy megértsük az egész lélektanát, jöjjön pár mondat Vidnyánszky Attilától, aki az egyetem foglalás másnapján volt az Egyenes Beszéd vendége.

Szerinte ő akart tárgyalni, ez viszont az egyetem vezetése és a diákok diktátumszerű hozzáállása miatt nem jött létre. Ugyanakkor többször hangsúlyozta a beszélgetésben, hogy nem csupán gazdasági, de ideológiai okai is vannak az átalakítás szükségességének.

Hernádi, Koltai és Bodrogi

És akkor ezen a ponton térjünk vissza Hernádi Judithoz, Bodrogi Gyulához és Koltai Róberthez. Mindhármukkal beszélt a Heti Napló riportere a színházi világ politikai megosztottságáról és arról, hogy mit is jelent a nemzeti és mit a keresztényi színjátszás.

Koltai Róbert elmondása szerint sem amikor rendezett, sem amikor szereposztást csinált, soha nem gondolt a politikai dolgokra. „De azt tudom, hogy a munkában egyek vagyunk, harmad-, vagy hatod rangú a politika” – fogalmazott a színművész.

Hernádi Judit arról beszélt, hogy mindkét oldalon nagyon tehetséges emberek vannak, viszont azt már hibának gondolja, ha valaki sérelemmel rendelkezik. „Sérelemből nem lehet művésznek lenni” – szögezte le. Hozzátette: sérelemből élni és művészetet csinálni sem lehet. „Attól még ember és meghallgattam, és szakmán belül tudtunk egymással beszélgetni, tudtunk egymás mellett állni” – jegyezte meg. Arra a kérdésre, hogy ez múltidőben értendő-e, határozott igennel válaszolt.

Bodrogi Gyula arra a kérdésre, hogy a szakmáról vagy a politikáról szól az SZFE körüli botrány, azt mondta: „azt el se merem gondolni, hogy politikáról, mert ha politikáról szól, akkor azonnal abba kell hagyni a szakmát. Akinek politikai gondolata van a színházról, az egész más szakmát kell, hogy válasszon” – mondta a színművész. Majd hozzátette: „szabályszerűen vérzik a szíve, hogy a néző ezt kapja már nagyon régóta”.

Hernádi Judit szerint, a fiatalok kiállásával itt most egy nemzedéki győzelem történik, amit már nem lehet elvenni.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink