Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-27 18:24:00

50 forint egyszeri segélyt kapott az államtól egy fóti nyugdíjas

Egyszeri segélyt igényelt az államtól egy 73 éves nyugdíjas nő. Alig másfél hónap után 50 forintot kapott. Mind a Magyar Államkincstár, mind pedig a nyugdíjszakértő azt mondja, hogy ez hivatalosan nem történhetett volna meg. A Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke szerint 700 ezer idős ember él a nyugdíjas létminimum alatt.

Másfél hónappal ezelőtt a nagy áremelkedések miatt egyszeri segélyt igényelt az államtól az a 73 éves fóti nő, aki az értesítés szerint végül csak 50 forintot kapott. Először azt hitte, hogy elírtak valamit, de amikor átvette az összeget kiderült, hogy nem.

„Ez annyira megalázó. Ezen már csak nevetni lehet. Jobb lett volna, ha nem küldenek semmit” 

– reagált híradónknak a nyugdíjas a megítélt összegre.

A nőnek évekkel ezelőtt meghalt a férje. Az özvegyi nyugdíjával együtt kap 91 ezer forintot. A járvány előtt egy bevásárlóközpontban takarított, most pedig egy irodaházban dolgozik éjszakánként. Híradónknak azt mondta, szerencsés, hogy nem drágák a gyógyszerei és, hogy van még ereje eljárni dolgozni.

Híradónk az üggyel kapcsolatban kereste a Magyar Államkincstárat. Ott azt válaszolták, hogy az egyszeri segély minimum összege 15 000 forint, így a nyugdíjas hölgy nem kaphatott 50 forintot. A panaszával pedig ahhoz az illetékes szervhez forduljon, amelyikhez a kérelmet benyújtotta.

Farkas András, nyugdíjszakértő híradónknak azt mondta, hogy ő még csak hasonlóval sem találkozott soha és már csak azért is furcsa a helyzet, mert a nő nem kapott megfelelő tájékoztatást arról, hogy pontosan milyen jogcímen kapta az 50 forintot. Mint azt híradónknak elmagyarázta, a csekk előtt mindenképpen érkeznie kellett volna egy értesítésnek a kiutalásról, és arról, milyen alapon kapja a megítélt összeget.

A Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke szerint a nyugdíjas létminimum körülbelül 80 ezer forint, jelenleg pedig 700 ezer idős ember él ez alatt,

 így sokan fordulnak hozzájuk azzal kapcsolatban, hogyan lehetne könnyíteni a helyzetükön. Híradónknak ugyanakkor azt nehezményezte: a méltányossági alapú nyugdíjra félretett összeg rendkívül alacsony és évek óta változatlan, holott a költségvetésnek ezen része adhatna lehetőséget a megszorult nyugdíjasok megsegítésére. Némethné Jankovics György szerint abból az 53 ezer emberből, aki beadta a kérelmet, körülbelül 33 ezer kapta meg a méltányossági nyugdíjemelést ami átlagban havi 3700 forintot jelent.

50 forint segélyt kapott egy 73 éves nő

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink