Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-26 18:34:00

Az EMMI elárulta, mikor kezdik kiszállítani a hatékonyabbnak mondott influenza elleni oltásokat

Hallatlan rajtunk a nyomás - mondta az ATV Híradónak egy háziorvos annak kapcsán, hogy többszörösére ugrott az igény az influenza elleni védőoltás iránt. Nemcsak a rendelőkben lévő készletek fogynak, de még az állam által felvásárolt, hatékonyabbnak mondott oltóanyagok sem érkeztek meg. Megkeresésünkre az EMMI azt írta: ez utóbbiakat várhatóan a hét közepén kezdik kiszállítani.

Megosztja az embereket az influenza elleni védőoltás, noha még a miniszterelnök is a beadásra buzdít. A korábbi évekhez képest idén is 1,3 millió oltóanyag áll rendelkezésre: a hatékonyabbnak mondott, úgynevezett négykomponensű vakcinából még százezer adag. Ezt a készletet azonban felvásárolta az állam.

"Hallatlan nyomás van rajtunk, egyszerűen fülünk sincs annyi, mint amennyi telefon van" - mondta egy háziorvos az ATV Híradójának. 

Fejér Tibor praxisában háromszor-négyszer többen igénylik az oltást, mint korábban. A háziorvos szerint a hatékonyabb vakcina a héten érkezhet, de már a másik fajtából is utánrendelést adott le, miután a kétezerfős körzetben fogytán van a készlet.

"Még tartja magát, tehát még a kétszázat nem adtuk be mind, de ez a héten valószínűleg el fog fogyni. Ígéret van rá, hogy kapunk, és ezen a héten fogjuk kapni a majd a négykomponensűt.

Fogytán az influenza elleni vakcina

 

Gyors felszívás és törlés után csupán másodpercekbe telik a vakcina beadása. Egy pécsi rendelőben – részben az oltások miatt – már délelőtt csúcsot döntött a betegforgalom.

"Mi csúcsot döntöttünk, ma 140 környékén volt eddig három és fél óra alatt a beteglétszám a pécsi rendelőben."

Az oltóanyagok kapcsán Falus Ferenc azt is leszögezte az ATV Start című műsorában, hogy nem igaz, hogy a külföldi oltóanyag jobb lenne, mint a hazai gyártású.


"Az influenza elleni védőoltásnál a kormányzat egy kapitális hibát követett el, azzal, hogy lenyúlta ezt a százezer darab oltóanyagot, ami négykomponensű, és elfelejtette elmondani, hogy a negyedik komponensnek semmi plusz jelentősége nincs várhatóan az idei influenza járványban, és ezzel azt a benyomást keltette, mintha a külföldi oltóanyag jobb lenne, mint a hazai, ami nem igaz" - mondta a volt tiszti főorvos.

Híradónk megkeresésére a Házi Gyermekorvosok Egyesülete azt írta: még nem kapták meg a három év alatti gyermekeknek ajánlott vakcinát. Hozzátették azt is, hogy két hét múlva már nem fognak tudni oltani.

Közben a szaktárca az ATV Híradójának jelezte, hogy a négykomponensű oltóanyag kiszállítása várhatóan a hét közepén kezdődik meg. Amennyiben szükséges – tették hozzá – több hazai gyártású vakcina készül, vagy külföldi beszerzéssel egészül ki az itthoni készlet.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink