Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-25 19:33:00

Magyarországon gyakorlatilag csak azokat ellenőrzik, akiknek már tünetei vannak?

Még soha nem teszteltek annyit Magyarországon, mint az elmúlt 24 órában. Egy nap alatt csaknem 19 ezer mintavételt végeztek, de még ezzel együtt is több mint 16 százalék a pozitív tesztek aránya, míg a WHO ajánlása szerint ennek számnak 5 százalék alatt kéne maradnia. Azért baj, ha arányaiban túl sok a pozitív teszteredmény, mert az arra utal, hogy gyakorlatilag csak azokat ellenőrzik, akiknek már tünetei vannak. Vagyis túl kevés a megelőző tesztelés, amivel gátat lehetne szabni a járvány terjedésének.

Szakemberek többször hangsúlyozták már, hogy a tesztelések száma elérte a kapacitás-korlátot, ezért eddig heti 70 ezer tesztnél nem végeztek többet.

A friss adatok ezúttal viszont mást mutatnak: az elmúlt 24 órában rekordmagas – csaknem 19 ezer mintavétel történt. De a pozitív tesztek száma így is több mint háromszorosa a WHO által javasolt értéknek, ami azt jelenti, hogy a naponta jelentett esetszámokból már nem lehet következtetni arra, hogy mi a járvány alakulásának valós trendje.

"Valószínűleg a járvány sokkal gyorsabban terjed, mint amilyen mértékben jelenleg a tesztelési kapacitást bővítik." - a volt tiszti főorvos szerint indokolt lenne az a tömeges vizsgálat, amelyet Szlovákiában a teljes lakosság bevonásával végeznek, mert az európai országok között jelenleg is a legkevesebbet tesztelők harmadában vagyunk.


"Nagyon sok tesztet kell végeznünk. Egy fertőzött megtalálására Vietnámban körülbelül ezer tesztet végeztek el, ezért nagyon sikeresek, Magyarországon ez az arány 20 körül van, vagy időnként még az alatt." - fejtette ki Falus Ferenc.

Az antigén alapú gyorstesztekkel már itthon is próbálják növelni a szűrési kapacitást. Ezek előnye, hogy segítségükkel akár már 15 perc után eredményt lehet kapni, érzékenységük viszont alacsonyabb a PCR-tesztekénél, ezért azokat nem váltják ki teljesen.

Az EMMI megkeresésünkre azt írta, növelték a laborkapacitásokat, de az antigén alapú gyorstesztek bevizsgálása is megtörtént. A statisztikában így ezek a mérések is szerepelnek, de a tesztek döntő többsége továbbra is PCR-teszt. Hozzátették, annyi tesztet végeznek, amennyire szükség van.


Zacher Gábor a Civil a pályán c. műsorban radikálisabb szigorításokat sürgetett, hozzátéve, egészségügyi eszközökből nincs hiány, de szerinte az átvezénylések ellátási zavarokat fognak okozni. A gépi lélegeztetésről a következőt mondta: "Aki lélegeztetőgépre kerül az jó eséllyel és sajnos az adatok ezt mutatják, hogy nem fog onnan lekerülni élve."

Korábban más szakértők is azt hangoztatták, hogy a lehető legtovább kell a betegeket távol tartani a gépi lélegeztetéstől.

"Igyekeznek minél később lélegeztetőgépre tenni a beteget, mert úgy tűnik, hogy a szakmai cikkek, beszámolók arról szólnak, hogy ez az irány, ez a törekvés van a klinikusok részéről jobbak a túlélési esélyek, illetve sokkal több esetben sikerül a gépi lélegeztetésről levenni a beteget." - ezt Müller Cecília jelentette ki korábban.

Magyarországon jelenleg a kórházban ápoltak körülbelül 10 százaléka kerül gépi lélegeztetésre.Nemzetközi adatok szerint a gépre kapcsolt páciensek 30-60 százaléka hal meg, de ahol rossz az ellátás, ott akár 80 százalékos is lehet az elhalálozás.

Ajánlom

További belföldi híreink