Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-24 08:38:00

Lázár János visszatéréséről faggatták Gulyás Gergelyt a Polgári Mulatóban

Az soha nem volt kérdés, hogy Lázár Jánosra szüksége van a Fidesznek - mondta tegnap este Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy pódiumbeszélgetésen. Ha a mostaninál is több feladatot vállal, “az gazdagítja a Fidesz közösségét” - tette hozzá. De ‘22-ben, ha kormányt alakíthatnak Orbán Viktor dönti el, kit kér fel miniszternek.

Kap-e Lázár János olyan feladatot, amivel előtérbe kerül? Visszatér-e a nagypolitikába? - kérdezték tegnap este Gulyás Gergelyt a Polgári Mulató “Őszintén” pódiumbeszélgetésén annak kapcsán, hogy a volt kancelláriaminiszter több interjút is adott az elmúlt hetekben.

“Politikai húsevő”  

A Spirit FM-nek Lázár János elsősorban Winston Churchill legújabb, magyar nyelven a közelmúltban megjelent, pénzügyeire fókuszáló életrajzáról beszélt a múlt héten, miután annak ő és volt államtitkára, Csepreghy Nándor a magyar kiadója. A személyes politikai pályafutásáról, hogy parkolópályán érzi-e magát, Lázár János a rádiónűsorban azt mondta, hogy „kis feladatokkal is nagy alázattal” foglalkozik. Emlékeztetett, hogy nyolc évet dolgozott frakcióvezetőként, államtitkárként “és miniszterként hat évig ott ültem minden kormányülésen. Azt gondolom, hogy nekem is elég volt, és belőlem is elegük volt néhányaknak. Hat év sok idő, de félreértés ne essék, ez nem azt jelenti, hogy ne lenne ambíció bennem” - jelentette ki, hozzátéve: ő is “politikai húsevő” és valószínű, hogy az átlagnál nagyobb az érdeklődése a politika iránt. “Tehát vannak még elképzeléseim, és azok közé tartozom, akiknek van mondandója az országgal kapcsolatban”. Ma már az a mottója a politikával kapcsolatban, hogy többet ésszel mint erővel - mondta Gavra Gábornak az interjúban.

A Válasz Online-interjújában pedig kijelentette: csak neki van olyan „jó dolga”, hogy miközben megnyert minden választást Hódmezővásárhelyen, mások vereségét kéri rajta számon a miniszterelnök. Ezzel arra utalt, hogy neki szokták felróni Hódmezővásárhely elvesztését, ahol kétszer is polgármesterré választották Márki-Zay Pétert. Húsz éve ismerem Orbán Viktort, tíz évet szorosan együtt dolgoztunk, úgyhogy tudom: nekem mindig a nehezített akadálypályát jelöli ki - mondta.

Az interjúban a leghatározottabban cáfolta Lázár János a pletykát - ami szerinte a Fideszen belüli versenytársak “kiváló kamarillapolitikájának eredménye” -, hogy ő Simicska Lajostól korábban pénzt kapott. Mint mondta, “meghatározó fideszes politikusok is elhitték, hogy én Simicskával és Spéderrel szövetkezve a párt átvételére készülök. Reggeltől estig ezt duruzsolták Orbán Viktor fülébe. A magyar közéletben sajnos erős hagyományai vannak a folyosói politizálásnak, amelyben az ember munkáját és teljesítményét felül tudja írni az alaptalan, rosszindulatú pletyka. Ennek a jelentőségét alábecsültem”.

Lázár János azt is kijelentette, hogy nem hagyja magát kiszorítani.  ”A Fidesznél csak a Fidesz a jobb-elv alapján innoválni kell. A politikusokat szépen lassan ki kell vezetni a sport világából”.

A volt kancelláriaminiszter a monstre interjúban egyedül Orbán Viktort nevezte karizmatikusnak, a Fidesz erejének és úgy fogalmazott, hogy a miniszterelnökön kívül csak “negyedvonalbeli szereplők” vannak ott.

Gazdagítja a Fidesz közösségét...

Gulyás Gergely tegnap este a Lázár János esetleges visszatérését firtató kérdésekre úgy kezdett válaszolni, hogy “miután nem...”. De aztán azt mondta: Lázár János döntött úgy, hogy miután nyolc évig a frontvonalban harcolt, és hat évig vezette a Miniszterelnökséget, nem kíván kormánytisztséget vállalni, ezért mondhatnám, az, hogy milyen tisztséget vállal, “az tőle függ”. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is hozzátette, Lázár Jánosnak kétségkívül most is sok feladata van, a tenisz szövetség elnöki posztját, a Mezőhegyesi Ménesbirtokot és a dohányzás ellenes feladatokat említette. “Ha ennél is többet vállal, nyilván azzal gazdagítja a Fidesz közösségét” - mondta.

A műsorvezetők közbevetésére, hogy Lázár János azért a mostani interjúiban más feladatokról is beszélt, Gulyás Gergely ezeket összességében úgy értékelte: amit Lázár János elmondott, azt valóban lehet úgy értelmezni, hogy ő a kormányzati munkához képest kevésbé intenzív év után most “arra is készen áll, hogy nagyobb feladatot vállaljon”.

“Lázár Jánosra szüksége van a Fidesznek”

De a Fidesz készen áll erre? - kérdezték. Gulyás Gergely azzal reagált, hogy a Fidesz 2010 és 2018 közötti évei igen eredményesek voltak, “amikor Lázár János komoly feladatot vállalt”. Amikor a műsorvezetők ezek után a volt kancelláriaminiszter “örökösének” nevezték, a miniszter nevetve csak annyit mondott,  “nem jogi értelemben”.

Arra pedig, hogy megítélése szerint Lázár János most azt készíti-e elő, hogy visszatérjen az országos politikába, Gulyás Gergely úgy válaszolt: kellően tiszteli Lázár Jánost ahhoz, hogy úgy gondolja, egy rá vonatkozó kérdést nem neki kell megválaszolni.

“Az soha nem volt kérdés, hogy Lázár Jánosra szüksége van a Fidesznek”

- reagált a következő kérdésre, hozzátéve: Lázár János több interjújában is elég részletesen elmondta korábban, hogy úgy érezte, azután, hogy frakcióvezető, államtitkár és Miniszterelnökséget vezető miniszter is volt, már nem akar több kormánynak a tagja lenni 2018 után.

“Nyilván ez az elhatározás nála sem örökre szól” - jegyezte meg Gulyás Gergely - de ‘18-ban ez volt a helyzet.

Orbán Viktor eldönti majd, kinek ad miniszteri megbízást

Meglátják majd, ha a választók újra megtisztelik őket a bizalmukkal és ‘22-ben is abban a helyzetben lesznek - “abban a helyzetben lesz Orbán Viktor, hogy kormányt alakítson” - akkor a magyar alkotmányos szabályozásnak és hagyománynak megfelelően ő eldönti, hogy kiknek ad kormányzati megbízást a miniszteri tisztségekben - jelentette ki végül Gulyás Gergely a pódiumbeszélgetésen a Lázár Jánossal kapcsolatos felvetésekre.

Arról, hogy a Színművészetisek tiltakozásáról/tüntetéséről mit mondott Gulyás Gergely tegnap este, itt számoltunk be.

Ajánlom

További belföldi híreink