Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-22 10:43:00

Vakok és vakvezető kutyák is tesztelték a felújított 3-as metrót

Két vakvezető kutya, két vak gazdi, egy gyengénlátó és egy fehér botos tesztelő is érkezett a BKK mérnökeihez a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületétől (VGYKE) az M3-as metró akadálymentességi vizsgálatára.

Az október 19-én reggel megkezdett bejárás a teljes felújított déli szakaszra kiterjed, azaz tesztelték látássérült szempontból a Népligettől a Határ útig vezető megállókat, elsősorban a talppal érezhető domborulatok, az úgynevezett taktilis jelek meglétére és a feltűnő, sárga felfestésekre koncentrálva, de kiemelten foglalkoztak a liftek környezetével is - írja közleményében a VGYKE.

A hibákról jegyzőkönyv készült, és az építők nyomban nekiláttak ezek kijavításának - teszik hozzá.

Fodor Ágnes elnök elmondta, hogy mind a közlekedési vállalat, mind az egyesület komolyan veszi ezt az együttműködést, amelyre egyébként törvény kötelezi a tervezőket és kivitelezőket. Az évek során egyre nagyobb profizmussal készülnek a látássérültek igényeire, és többféle technikai megoldást is be szoktak vetni: olykor a kőbe vésik be a jeleket, máskor pedig ráragasztják, rácsavarozzák a fémből készült útbaigazító domborulatokat - tette hozzá.

Elsődlegesen a peronokra vezető és itt végigfutó belső közeledési útvonalakat vizsgálták meg, és ezek nagyrészt rendben voltak, ahol pedig nem, ott a BKK munkatársai gyorsan cselekedtek. Mindnyájan tudják, hogy emberek testi épsége múlik a munkájukon - fogalmaz a közlemény.

18 milliárdos többletköltséggel vállalná a kivitelező a 3-as metró további felújítását

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink