Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-21 18:22:00

Dobrev Klára: Európának tanulnia kell a 2008-2009-es válság kezelésének hibáiból

Európának tanulnia kell a 2008-2009-es gazdasági válság kezelésekor elkövetett hibákból, és a koronavírus-válság utáni helyreállítás során nem szabad megfeledkeznie a legkiszolgáltatottabbakról, a legkilátástalanabbakról - jelentette ki Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti (EP-) képviselője Brüsszelben, az EP plenáris ülésén szerdán.

Az EP-képviselő az euróövezet 2020-as foglalkoztatási és szociális politikájáról szóló jelentésének bemutatásakor kijelentette: annak érdekében, hogy az Európai Unió a legelesettebbeknek is segítséget nyújtson, a jelentés az európai minimálbér bevezetését és európai szintű szabályozását szorgalmazza.

Azt kívánja elérni, hogy az eddiginél sokkal több pénz jusson az oktatásra, a szociális beruházásokra, és az egészségügyre. Utóbbi kapcsán a jelentés támogatja az európai egészségügyi unió létrehozását - közölte. A szöveg javasolja továbbá azt is, hogy a szegénységi küszöb alatt élő időseknek is járjon a méltányos és elégséges nyugdíj - közölte.

Szavai szerint a tagállami adózási rendszereket olyan módon kell átalakítani, hogy azok csökkentsék a társadalmi különbségeket. Véleménye szerint azért van szükség a jogállamisági feltételek bevezetésére, mert "a jogállam az, ami a legelesettebbeket, a kiszolgáltatottakat meg tudja védeni az erősekkel, a hatalmasokkal szemben" - közölte Dobrev Klára.

A jelentés egyebek mellett hangsúlyozza, hogy csak határozott és összehangolt európai válasz ellensúlyozhatja a jelenlegi válság szociális következményeit. Felszólítja az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki politikai stratégiát a szegénység felszámolására, amely hosszabb távú jövőképet vázol fel egy jóléti gazdaságról és a környezet és szociális modell fenntarthatóságáról. Felhívja a tagállamokat, hogy hajtsanak végre foglalkoztatásmegőrző intézkedéseket, valamint támogassanak rugalmas munkaszervezési formákat a munkahelyek megőrzése érdekében. A tartós munkanélküliség megelőzésére fektessenek be a hatékony, aktív munkaerő-piaci politikákba, az oktatásba, szakképzésbe és az egész életen át tartó tanulásba. Sürgeti a tagállamokat, hogy többek között állami beruházási és foglalkoztatási programok révén teremtsenek új foglalkoztatási lehetőségeket is, és erősítsék meg az állami foglalkoztatási szolgálatok szerepét, különös tekintettel a fiatalok, a fogyatékossággal élők és a hátrányos megkülönböztetéssel szembesülők munkaerőpiacra való belépésének segítésére.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette, a nemzeti hatáskörök tiszteletben tartása mellett tudomásul kell venni, hogy vannak olyan kihívások, amelyek nem oldhatók meg koordináció nélkül. Kiemelte: a koronavírus-járvány egyértelműen rávilágított a tagállami ellátórendszerek tarthatatlan egyensúlytalanságára. A képviselő reményét fejezte ki, hogy az európai egészségügyi unió koncepcióját "korábban támadó fideszes EP-képviselők" is a kezdeményezés oldalára állnak, véleménye szerint ugyanis megvalósulása "egyértelműen minden magyar ember érdeke."

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink