Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-19 06:57:00

Varga Judit a Bayer showban elmondta, miért „nem hívták meg a babazsúrba”

Donáth Anna volt “a kályha” a Bayer Showban, ahol Varga Judit volt a vendég vasárnap. Az igazságügyminiszter a nyugati, brüsszeli “liberális gőzhengerről” beszélt, és kijelentette: mi védelmezzük az európai jogállamiságot.

Donáth Anna volt “a kályha“ a Hír Tv-ben a Bayer showban vasárnap este, Bayer Zsolt a Momentum EP-képviselőjével (pontosabban a Donáth Anna szavait tartalmazó, kiszivárgott belső videókban elhangzottakkal) kezdte a beszélgetést Varga Judit igazságügyminiszterrel. Arra, hogy Donáth Anna “kétszer is lebukott” Bayer szerint, egyrészt, mert a Varga Judittal folytatott vitán azt mondta, hogy ő nem beszélt rendszeresen Vera Jourova uniós biztossal, majd kiderült, hogy gyakran beszéltek, az igazságügyminiszter úgy fogalmazott: “ez morális ügy, és morális következménye van”. Ő mint mondta, felszólította a momentumos politikust, hogy “érdemes lenne távozni a közéletből”. Azt a miniszter megdöbbentőnek nevezte, hogy Donáth Anna “sikerrátával” beszélt a kiszivárgott videóban arról, hogy “az álhíreket” hogyan terjeszti Európában a magyar kormányról.

“Elmondja, mosolyogva, hogy ők pontosan tudták, hogy hazugság” - mondta Bayer Zsolt arról, hogy márciusban a járvány miatt időkorlát nélkül bevezetett különleges jogrendet “diktatúrának” állították be. A kiszivárgott Donáth-vélemény kapcsán azt kérdezte Varga Judittól, hogy ez “nem súrolja-e minimum alulról a hazárulást”? Nem az ő tiszte, hogy ezt véleményezze, a választók, a közvélemény eldönti majd - válaszolta Varga Judit. De szerinte “minőségi ugrás ez az önvallomása” Donáth Annának. Ők is rájöttek - utalt a kiszivárgott videóra - , hogy ezt a narratívát érdemes lecserélni, mert nincsenek mögötte tények, “hogy politikai síkon kell folytatni a támadásokat”. Ez szerinte rendkívül méltatlan támadás volt a magyar államigazgatás, az emberek és az egészségügyi dolgozók ellen, akiknek az volt a feladatuk, hogy mentsék az emberi életeket. (A kiszivárgott videóban Donáth Anna elsősorban arról beszélt, hiba volt, hogy az ment át, hogy nem működik a magyar parlament, holott működött. Másrészt, diktatúrát kiáltani a felhatalmazási törvény miatt azért nem volt jó narratíva a momentumos politikus szerint, mert tíz éve NER van.)

Már nagyon unja és lassan idegesíti is...

Ott állunk a szőnyeg szélén, de mi az a “jogállamisági kritérium”, ez egy gumifogalom, ami mögött “nincs az égvilágon semmi”? - kérdezte Bayer Zsolt, mire Varga Judit azzal válaszolt: a Magyarország ellen folytatott jogállamisági eljárás régi történet, “ő már nagyon unja”, és “lassan idegesíti is”. A jogállamisági vitának nem a politika a terepe, “mert ha oda kerül, akkor abból zsaroló eszköz válik” - jelentette ki.

A Magyarország ellen folyó 7-es cikkelyes eljárás kapcsán pedig Varga Judit azt mondta: “semmi különbség nincs a mi államműködésünk és egy másik rendes uniós ország működése között”.

A brüsszeli meghallgatásokon “egész egyszerűen elfogytak a szavak, elfogytak az érvek”, ő most már olyan teátrális dolgokon is gondolkodik, hogy legközelebb elvisz oda egy magyar gyerekkórust “és elénekelünk egy szép magyar népdalt, és ez lesz a magyar felszólalás, mert nem lehet ilyen emberekkel beszélgetni” - mondta a miniszter.

Felháborító, sokkoló élmény volt számára

Varga Judit számára felháborító, sokkoló élmény volt az EU-miniszterek múlt keddi brüsszeli tanácskozása, mert a jogállamisági jelentésnél nem járultak hozzá a nyilvános vitához. Síri csönd volt, és ez beszédes volt, mert mindent elmond “Európa álszentségéről, morális állapotáról az a pillanat” - jelentette ki.

Világok harcáról van szó

Brüsszelben rá tudnak-e mutatni, hogy mi megsértettük az EU csatlakozási szerződésünk bármely pontját? - kérdezte Bayer Zsolt. Varga Judit azt válaszolta: gyakran jönnek az ellenfeleink a közös uniós értékekkel, a szerződés 2. cikkelyével. Ő erre szokta azt válaszolni, hogy a 4. pontban viszont ott van a demokrácia, az alkotmányos identitás is: és ezt a kettőt együtt kell nézni. Neki és a kormánynak, “a magyar állampolgárok elsöprő többségének a véleményét kell képviselni Brüsszelben, Európában, legyen szó multikulturalizmusról, migrációról, családról, vallásról”.

Varga Judit úgy fogalmazott, neki a múlt heti brüsszeli “nagy eszmélése” volt az is, hogy amikor az EU-Afrika viszonylatában az üldözött keresztények védelmének felelősségét felvetettük a lengyelekkel, azt már nem támogatták a tagállamok, “de az LGBT, és mindenféle más mozaikszavakat vakon beleírják” az uniós szövegekbe. “Világok harcáról van szó, nem jogállamisági vitákról valójában” - konstatálta.

“Ördöngös lopakodó” hatáskörbővítés

Arra, hogy létezik-e a magyar uniós csatlakozási szerződésben olyan kitétel, “hogy LMBTQ közösségek, homoszexuális házasság, gyerek-örökbefogadási feltételek”, a miniszter a “lopakodó hatáskörbővítéssel” reagált, és kijelentette: társadalompolitikai kérdésekbe az EU nem szólhat bele, a szuverenitás a fő szabály, “csak bizonyos technikai kérdésekbe, például gyógyszerárak harmonizációjába szólhatnak bele” Brüsszelben.

“De itt van megint ez az ördöngös, folyamatos lopakodó föderalista törekvés, ami egyre több és több Európát kíván. Nem hajlandóak elfogadni, hogy van egy törvény, egy keretrendszer, amit nekik is el kell fogadniuk, azonban ezt különböző soft deklarációkkal próbálják meg lépésről, lépésre felülírni” - magyarázta.

Varga Judit szerint Magyarország azért tiltakozik egy-egy ilyen politikai deklarációnál - és nem hajlandó azt megszavazni - mert azzal aláírná, hogy felülírjuk a Lisszaboni Szerződést. Akkor pedig igenis beleszólhatnak majd abba, hogy mit nevezünk családnak, házasságnak, hogy mi alapján képzeljük egyén és társadalom viszonyát - mondta.

Mi vagyunk itt, akik a jogállamiságot védelmezzük, az európai jogállamiságot. Nem lehet a jogállamot tagállammal szemben védeni. Ami most zajlik, az minden, csak nem a szeződések tiszteletben tartása - jelentette ki Varga Judit a műsorban.

Internacionalista segítségnyújtás?

Az Európai Bizottság politikai alapon kezd el “saját agendával működni”, próbálja a meglévő keretrendszert felülírni, mert nem elégedett azzal, ami a jogszabályok betartása mellett elért eredményt jelenti -állította Varga Judit, és a Sargentini-jelentéssel illusztrálta “a politikai akaratot”, hogy Brüsszelben például nem várták meg az ügyben a uniós luxemburgi bíróság döntését, hanem elindult Magyarország ellen a 7-es cikkelyes eljárás.

Bayer Zsolt párhuzamot vont Moszkva és Brüsszel között azzal, hogy “emlékszünk még, amikor idejöttek Moszkvából az elvtársak”, mondván, hogy “nem egészen jól tetszenek csinálni a kommunizmust, majd mi megmondjuk, hogy kell”, és azt kérdezte Varga Judittól: a Nyugat rálépett egy útra és tűzzel-vassal a maga képére akarja-e formálni a renitens közép-európai országokat, vagy inkább egy “internacionalista segítségnyújtásról van szó a hazai balliberális erőknek”?

Nem hívják meg a babazsúrba

A miniszter erre azt válaszolta: a 2010-es történet azt bizonyítja, hogy ha egy konzervatív kormány hatalomra kerül, és ehhez még nyugati általános szivárványkoalíció sem kell, akkor Európában “beindul egyfajta frusztráció és segítségnyújtás, hogy itt sürgősen változtatni kell, mert ez nem felel meg a progresszív-liberális világrendnek”. Ezt Varga Judit úgy látta odakinn Brüsszelben (kilenc évig élt ott), hogy “aki liberálisnak mondta magát, az egyre inkább kirekesztő és szinte diktatórikus véleményt képviselt”, “és nem volt hajlandó nyitott lenni az én véleményemre. Egészen odáig, hogy ha azt mondtam, hogy a republikánus elnök-jelöltet támogatom a kampányban, akkor nem hívtak meg másnap a babazsúrba”.

A miniszter azt is hozzátette, hogy “ha mi magyarok úgy gondoljuk, hogy a házasság az férfi-nő kapcsolatán alapuló szentség, akkor ezt mi hadd gondoljuk már legitim módon Európában egy védendő értéknek”. Amíg ennek van társadalmi támogatottsága igenis küzdenünk kell ezért, “hiába van a progresszív liberális gőzhenger, ami minden szempontból támadni fog minket”.

Mindenképpen! Nem adjuk fel - mondta végül a műsorban az igazságügyminiszter Bayer kérdésére, hogy meg tudja-e nyerni a magyar kormány a lengyelekkel ezt a „csatát”.

Ajánlom

További belföldi híreink