Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-19 16:02:00

Fontos döntéseket hoz a parlament a karanténszabályokról és a hitelmoratóriumról

Sürgősséggel tárgyalja és fogadja el már hétfőn és kedden az Országgyűlés a karanténszabályok szigorítását, és a hitelmoratórium meghosszabbítását is.

A karanténszabályok megsértése esetén a helyszíni bírság legmagasabb összege 50 ezer forintról 150 ezer forintra nőhet a törvényjavaslat szerint, amit péntek kora este nyújtott be a parlamentnek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, és azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jegyzi. De az azonos napon elkövetett jogsértések miatt akár a 150 ezer forintnak a négyszerese, 600 ezer forint is kiszabható lesz.

Beszámoltunk róla, hogy az ellenzéki pártok még a parlamenti szavazás előtt közleményben tudatták: nem támogatják a házszabályon kívüli sürgős tárgyalását a törvényjavaslatnak, mert 27 paragrafusban tartalmaz módosításokat az egészségügyi törvényen kívül például a koncessziós törvény, a szerencsejáték törvény vagy a lakásbérletekre vonatkozó törvény esetében is, és amely lehetővé teszi az egészségügyi dolgozók korlátlan átvezénylését más intézménybe.

"A parlamenti ellenzék csak megfontolt, egyeztetett javaslatokat szavaz meg, ezért ebben az esetben ragaszkodunk a normális parlamenti tárgyaláshoz. Módosító javaslatokat kívánunk tenni a kormányzati kapkodás és a felelőtlenség ellensúlyozása érdekében" - írták. 

Viszont sürgősséggel tárgyalja az Országgyűlés a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbításáról szóló javaslatot - a gyorsított eljárást hétfőn a parlamenti képviselők 185 igen vokssal, egyhangúan megszavazták.

A hitelmoratórium minden, március 18-a előtt felvett hitelre, kölcsönre és lízingre - a lakáshitelekre, az autóhitelekre, valamint a babaváró támogatásra - is vonatkozik.

Azt, hogy a moratóriumot meghosszabbítják, Orbán Viktor jelentette be szeptember 19-én. A miniszterelnök akkor azt is elmondta, hogy a hosszabbítás a gyermeket nevelő szülők, a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a közfoglalkozottak, valamint a legalább 25 százalékos árbevétel-csökkenést elszenvedő vállalkozások számára 2021 közepéig érvényes - és fél évre felmondási tilalmat rendel a hitelszerződésekre. Az érintett lakossági ügyfelek automatikusan, a vállalkozások pedig a banknak benyújtott kérelem alapján kaphatják meg a meghosszabbitás lehetőségét.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink