Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-18 19:21:00

Karantén mentességet kaptak a vadászok: még így is 70-80 százalékos a veszteség

Az őszi vadász szezon is messze elmarad a várakozásoktól. A koronavírus miatt nem jöttek a külföldi bérvadászok. Van, ahol az idei veszteség 70-80 százalék a korábbi évekhez képest. Szeptemberben a vadászatra érkezők ugyan mentességet kaptak a karantén kötelezettség alól, de ennek ellenére nem jöttek.

Hajdú-Bihar megyében a vadászatból származó bevételek jelenős mértékben 70-80 százalékkal csökkentek a korábbi évekhez képest. Ennek elsősorban az az oka, hogy a koronavírus-járvány miatt a külföldi vadászok sorra mondták le foglalásaikat. A kiesést a magyar vadászok nem tudják pótolni.

"A belföldi vadászoknak nincs olyan fizetőképessége, mint a külföldieknek, ráadásul a magyar vadászok is egyre inkább tartanak a vírus következményeitől. Nem szívesen ülnek be egy személykocsiba. A társas vadászatok lehetősége is minimális" - nyilatkozta az ATV Híradónak Forgács Barna, a Hajdú-Bihar megyei Vadászkamara elnöke.

Szeptemberben a kormány ugyan feloldotta a külföldi vadászokra vonatkozóan a karanténkötelezettséget, de ettől sem lett nagyobb az érdeklődés. Egy baranyai vadásztársaságnak a tagjai éppen új lest állítottak, amikor stábunk forgatott. A társaság fővadásza azt mondta, a járvány tönkreteheti a hazai ágazatot.

"Az egész ágazatra kihat, akár az apróvadra, akár a nagy vadra. A gímszarvasnál, mivel ezek milliós kategóriába tartoznak, így a magyar bérvadászokra hárulna ez a feladat, de hát nincs annyi vendég, amennyire szükségünk lett volna" - vélekedett Vígh Imre, fővadász.

A hazai vadásztársaságok egyelőre bizonytalanok a jövőt illetően. Szerintük, ha tartós marad a járvány és az azzal járó óvatosság, az komoly veszélybe sodorhatja a hazai vadásztatást.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink