Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-17 13:20:00

Helyi népszavazási mozgalmat indítanának Karácsonyék az EU-s forrásokért

Azt szeretnék, ha az önkormányzatok közvetlenül hozzáférnének a koronavírus elleni EU-mentőcsomaghoz. A részletekről a főpolgármester a Szabad Városok Közös Kiállása elnevezésű rendezvényen beszélt.

Magyarország összességében több mint 6 milliárd eurót – vagyis 2000 milliárd forintot meghaladó összeget – kaphat a koronavírus elleni EU-mentőcsomagból, ennek legnagyobb részét (4,64 milliárdot) az újjáépítési alap teszi ki. „Több magyar önkormányzat nevében azt kezdeményezzük, hogy az Európai Unió Bizottsága és az Európai Parlament támogassa azon törekvésünket, hogy ennek a támogatásnak legalább a felét az önkormányzatokon keresztül használhassa fel Magyarország” – idézi a Magyar Hang Karácsony Gergely már korábban közölt elképzelését.

A politikus most azt kezdeményezte, hogy a „szabad városok és szabad települések” indítsanak el helyi népszavazási mozgalmat az európai uniós forrásokért. Ez azt jelenti, hogy írjanak ki helyi népszavazásokat annak érdekében, hogy a települések kezdeményezzék a kormánynál: az uniós segélyalap felét a helyi önkormányzatok lakosságarányosan használhassák fel. „Nem Budapestnek kérjük ezt a pénzt, hanem mindenkinek. Kistelepülésnek, nagyobb településnek, kormánypártinak, ellenzékinek, hiszen az önkormányzatok bajban vannak” – fogalmazott a főpolgármester, hozzátéve, hogy a helyi polgármestereknél senki nem tudja jobban, hogy mit kell helyben tenni.

Az elképzelésük, hogy idén novemberben dönthetnek a helyi képviselő-testületek ezeknek a helyi népszavazásoknak a kezdeményezéséről, a jogi procedúrának megfelelően pedig jövő tavasszal a referendumokat is megtarthatnák. Mindenhol ugyanazt a kérdést fogják feltenni, több mint 20 település már csatlakozott is a közös akcióhoz, de várják, hogy mások is hasonlóan döntsenek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink