Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-11 18:22:00

Vége lesz-e a Fidesz kétharmadának? - Itt van minden, amit a szerencsi választásról tudni kell

Már csak néhány óra és eldől, hogy a kormánypártoknak megmarad-e a kétharmados többségük a Parlamentben. Szerencsen és a környékén este 7 órakor zárnak a szavazókörök. Azért tartanak időközi képviselőválasztást, mert a térség országgyűlési képviselője motorbalesetben elhunyt. A kormánypártok Koncz Zsófiát indították, míg a teljes ellenzék Bíró László mögé állt be.

17 óráig a választásra jogosultak 40.48%-a, azaz 31 447 fő ment el szavazni - tájékoztat a valasztas.hu.

Szerencsen és környékén azért írtak ki időközi országgyűlési választást, mert a térség Fideszes országgyűlési képviselője motorbalesetben elhunyt. A nagyobbik kormánypárt a politikus lányát, Koncz Zsófiát indította a választáson. Híradónk kereste a képviselőjelöltet, de a Fidesz sajtóirodája azt közölte, szereplései a választás előtt nem nyilvánosak. Közösségi oldalán szombaton sikeresnek nevezte a kampányt.

A teljes ellenzék a Jobbikos Bíró László mögé állt be. Az agrárvállalkozóként dolgozó politikus a kampányban magyarázkodni kényszerült, amiért korábban többször tett antiszemita kijelentéseket, például Judapestnek nevezte Budapestet.

A szavazók összesen 5 jelölt közül választhatnak. Koncz Zsófia és Bíró László mellett Váradi Gábor és Tóth Ádám függetlenként, Sóváriné Bukta Erika pedig a Demokrata Párt színeiben szerepel a szavazólapon.

Az időközi választásnak jogilag nagy a tétje, ugyanis a Fidesznek jelenleg 132 képviselője van a Parlamentben, ami nem elég a kétharmados többséghez.


A gyakorlatban viszont a német nemzetiségi képviselő és a Mi Hazánk független képviselői rendszeresen a kormánypártokkal szavaznak, így ha nem a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje nyeri a választást, akkor sincs veszélyben a kormánypártok alkotmányozó többsége.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink