Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-11 09:15:00

Kompromisszumkész megoldóember, vagy Orbán trójai falova Budapesten? - Fürjes Balázs portréja

Kormánypárti politikusok és egykori kollégái gyakorlatias megoldásokat kereső, határozott vezetőnek tartják, Karácsony Gergely azonban hónapokig jegelte a vele való hivatalos párbeszédet, mivel úgy érezte, hogy a kormány és (benne értelemszerűen) Fürjes Balázs több ízben megpróbálta csőbe húzni. „Ha valaki, Fürjes Balázs kiválóan ismeri a Fidesz Budapest-politikáját - mondja Gulyás Gergely a Fürjes Balázs portécikkünkben - de négy évvel a főpolgármester választás előtt ez "kívül van a horizonton". Viszont Gulyás helyett a Hegyvidéken ő lehet a Fidesz új parlamenti képviselő-jelöltje.

Kompromisszumkész megoldóember, vagy Orbán trójai falova Budapesten? - Fürjes Balázs portréja

"A Hegyvidék polgármesterének, Pokorni Zoltánnak és nekem is az a véleményem, hogy a legalkalmasabb jelölt Fürjes Balázs" - erősítette meg Gulyás Gergely az atv.hu-nak, hogy 2022-ben az ő mostani helyén, a XII. kerületben a Hegyvidéken indulhat államtitkára, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésért felelős Fürjes Balázs a Fidesz-KDNP egyéni képviselő-jelöltjeként. Az volt ugyanis a Fidesz-elnökség álláspontja, hogy ő miniszterként többet tud majd a '22-es választási kampányban segíteni, ha csak kormányzati feladatai lesznek. A pártelnökség ajánlást fogalmazott meg, de a jelölés joga a hegyvidéki Fidesz-szervezeté. És persze Fürjesnek is el kell fogadnia a felkérést, aki, mint Gulyás Gergely mondta „nagyon megtisztelőnek tartja a lehetőséget és túl komolynak ahhoz, hogy elhamarkodott választ adjon".

Fürjes Balázs kérdésünkre elzárkózott az elől, hogy kommentálja lehetséges képviselőjelöltségét.  „Megtisztelő és komoly felvetés, felelős döntést kíván, megfelelő időben. Én semmiképp nem előlegezném meg a Fidesz elnökének és testületeinek a döntését. Ott van a család is: ez a vállalkozás komoly fordulat lenne személyes életünkben. Családként működünk, az egész családot érintő döntéseket mindig megbeszéljük a feleségemmel. Most ez sem egyszerű, ő 7/24-es szolgálatban van, négyhónapos a kisfiunk" - mondja.

Arra viszont könnyen válaszol, milyen kötődési vannak a XII. kerülethez. „Ott születtem, oda udvaroltam, ott építhettük föl a MOME Campust. A János-kórházban láttam meg a napvilágot, kapcsolatunk kezdetén a kerületben élt a feleségem, és nagyon szerettem a MOME-sokkal együtt megálmodni és megvalósítani a dizájn egyetem új otthonát."

Ha kicsit öregesen akarok fogalmazni, akkor gyerekkora óta ismerem Balázst, de ha pontosan, akkor gimnazista korától – mondja Pokorni Zoltán Fürjes Balázsról, az ismeretségükről. A XII. kerület fideszes polgármestere úgy emlékszik, hogy ő még a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének volt az egyik vezetője, amikor Fürjes Balázsékkal „egy nagyon fontos oktatási kérdésről" tárgyaltak, mivel akkor ők képviselték a Fidesz középiskolás tagozatát, ami KÖSZ '90 néven a Fidelitas elődje volt. „Nagyon lelkesen, fiatalos lendülettel ültek velünk szemben."

Pokorni Zoltán azt is elmondja, látta, hogy „nőtt fel" Fürjes Balázs az államigazgatásban, a magánpiacon és az országos építésekkel hogyan lett egyre elismertebb. De ahol igazán imponálónak láttam, az nem is a hatalmas stadionépítésekkel - vagy az európai színvonalú MOME kampusszal - kapcsolatos, hanem a Közfejlesztések Tanácsában vitt szerepe az, "ami igazán kiemelkedő". Gulyás Gergely irányítja a kormány részéről a testületet,

„de a benzint és az energiát Fürjes Balázs viszi bele". De, mint mondja, leginkább azért örülne annak, ha Fürjes Balázs elvállalná a képviselő-jelöltséget, mert az ő számára a megoldás, "az ügyek" jóval fontosabbak, mint maga a politikai küzdelem. Épp ezért, mint Pokorni Zoltán fogalmaz, sokkal inkább látja őt egy elkötelezett városfejlesztőnek, mint egy pártpolitikusnak.

"Gulyás miniszter úrral régebb óta vagyunk barátok, mint munkatársak. És abban a kivételesen szerencsés helyzetben van részünk, hogy a főnök-beosztotti együttmunkálkodás nem gyengítette, hanem csak elmélyítette barátságunkat" - mondja Fürjes Balázs a miniszteréről, akivel közösen ülnek tárgyalóasztalhoz a Városházán Karácsony Gergellyel és csapatával a fővárosi közfejlesztési tanácsüléseken.

Gulyás Gergely szerint egy kezén meg tudja számolni azokat a szereplőket a magyar politikában, akik annyira megértik mind a politika, mind a piac valóságát, belső törvényszerűségeit, mint Fürjes. Ez elképesztő versenyelőnye, fogalmaz Gulyás. „Tárgyaltunk együtt a Budapest Airport német, kanadai, szingapúri tulajdonosaival és a Hungexpo francia tulajdonosával. Nemzetközi nagyvállalatok tulajdonosaival és első számú vezetőivel. Balázs mindig pontosan átlátta a helyzetet és a mozgásteret.
Pontosan tudta, mire mi fog következni, és hogy lehet megfogni őket. Ezzel az esetek többségében a másik oldal részéről is elismerést és tiszteletet vív ki. Arról nem is beszélve, hogy felső szinten beszéli a jogi-üzleti angolt. És persze a Városházával való tárgyalásokon kiválóan helytáll  – amikor csak lehet, teljesen rábízom azokat. És ami nagy dolog, a közös munka csak megerősítette a barátságot."

A miniszter hozzáteszi: „Balázshoz elvehetetlenül hozzátartozik az is, hogy 16 évesen, '88-ban lépett be a Fideszbe, az egyik első gimnazista csoportot alapította meg, két évig az elnökségnek is tagja volt és Gyürk Andrással ketten találták ki a Fidelitast".
Igazak azok a hírek az államtitkárról, hogy saját jogon bemehet Orbán Viktorhoz, ha fontos kérdésről van szó? - kérdeztük a Miniszterelnökséget vezető minisztert, aki erre azt válaszolta: ez igaz, Fürjes Balázs azok közé tartozik, aki ha szeretne a miniszterelnökkel beszélni, ezt közvetlenül is megteheti, bizonyosan kap időpontot a Karmelitába.

Karácsony Gergely tárgyalópartnere vagy ellenfele?

Milyen tárgyaló Fürjes Balázs a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában Karácsony Gergellyel szemben? - kérdeztük Gulyás Gergelyt, aki erre azt mondta: ott Fürjes Balázs a kormány első számú képviselőjeként tárgyal. "Törekszik az egyetértésre. Nem fél a politikai vitáktól sem egy-egy konkrét kérdésben, de nem célja, hogy Karácsony Gergellyel ne jusson egyezségre. Ha feltételezhetően jó szándékkal közelít egy kérdéshez, ügyhöz a tárgyalópartnere, ő akkor, ha a város érdekei megkívánják, minden esetben együttműködő" - fogalmazott Gulyás Gergely, aki szintén ott ül a Tanács ülésén.

Az atv.hu-nak Tarlós István azt mondta Fürjes Balázsról, hogy emberileg és szakmailag is a legjobb benyomása alakult ki a Budapest államtitkárról. „Nem képzeli magát tökéletesnek, nem sértődős, és nem arra hajt soha, hogy mindenáron a lehető legjobb színben tüntesse fel saját magát". A másikat és annak véleményét is figyelembe veszi. "Amit nem ő talált ki, azt nem vindikálja saját magának"- jellemzi Fürjes Balázst. „Van saját magára rálátása, a földön jár. Jó szervező, de amiben a legjobb: az a lebonyolítás", fejezi be a tömör jellemzést Tarlós.

Fürjes Balázs Karácsony Gergelyről vitáik ellenére azt mondja: "van egy kölcsönös megbecsülés" közöttük. Rajta keresztül - mondja Fürjes Balázs - ő Budapest polgárainak adja meg a tiszteletet.

"Ráadásul ő az én polgármesterem is, hiszen én is budapesti vagyok. Tarlós Istvánra szavaztam, de a választás tavaly október 13–án megtörtént és most engem is ő képvisel. Természetesen szoktunk vitatkozni és néhány kérdésben éles véleménykülönbség van közöttünk, de ezt mindig sikerül kulturáltan kezelni, még akkor is, ha egy-egy nyilatkozatban talán messzebbre megy - mondja. "Kérdezték tőlem, mit szólok hozzá, hogy ő egy interjújában azt mondta, fogjam be a számat, meg üljek le, meg Budapest-zsarnoksági vagy milyen államtitkár vagyok". De nekünk a budapestiek érdekében meg kell tudni egyezni a város ügyeiben, "ezért nekem az ilyen nyilatkozatokat kutya kötelességem elengedni a fülem mellett és a megoldásokra koncentrálni, hogy valóban egyenrangú partneri viszony legyen közöttünk. Csak a judapestező nácibeszéd támogatását nem tudom elfogadni, azt helyre kell még hozni" - mondja el újra. Utóbbi kijelentésével Fürjes arra utalt, hogy nemrégiben élesen bírálta a főpolgármestert, amiért Karácsony a borsodi időközin Bíró Lászlót, azt a jobbikos jelöltet támogatja, akinek  két évvel ezelőtti antiszemita kijelentései komoly vihart kavartak.

„Nem szoktam politikai nyilatkozatokat tenni, de ez elfogadhatatlan. A főpolgármester nem csupán cserben hagyta, hanem elárulta a pesti és magyar zsidóságot, cigány honfitársainkat és minden jóérzésű magyar embert. Neki kellett volna az elsőnek lenni, aki fellép a judapestezve zsidózó és cigányozó nácival szemben." „Nagyon meglepődtem, értetlenül állok a demokratának megismert főpolgármester eljárása előtt. Nagyon sok budapesti csalódott most benne, köztük én is" – foglalja össze gondolatait Fürjes.

Az államtitkár különvéleményei

Az államtitkár egyébként korábban nemcsak Karácsonyt, hanem Kósa Lajost is kritikával illette. Amikor Kósa a tavalyi Fidelitas-tisztújításon elhangzott mondatairól pedig - "a zsidók kénytelenek voltak vagy lehet, hogy jól is esett nekik a nyilas vitézt megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésbe" - Fürjes Balázs az Egyenes beszédben mondta el, hogy szerinte súlyosan elhibázott kijelentés volt "egy alapvetően jóakaratú és jóindulatú embertől".

Szintén kilógott a fideszes nyilatkozatok sorából Fürjes tweetje, amellyel 2019-ben az MTVA-beli Karácsony-interjúra reagált. „Jó, hogy nem a választás előtt készült az M1 Karácsony interjú - több ellenzéki, kevesebb fideszes polgármester és képviselő lenne, érthetően. Sokszor éri méltatlan támadás a köztévét, de ez a tegnapi vállalhatatlan volt. Vállalhatatlan a főpolgármester és a budapestiek felé"

- fogalmazta meg nagy visszhangot kiváltó véleményét a műsor után.

Éles bírálat Fürjesnek a Városházáról

A főváros vezetése ugyanakkor nem látja ennyire derűsen a Fürjes Balázzsal folytatott együttműködést mint maga az érintett, vagy éppen Gulyás Gergely. Cikkünkhöz kerestük Karácsony Gergely főpolgármestert is, aki ezúttal nem kívánt megszólalni. Helyettese, Kerpel-Fronius Gábor ezt írta áprilisban Facebook-oldalán:

„Nem azt kérjük Fürjes államtitkártól, hogy juttasson vissza a városnak annyit, amennyivel az általa felügyelt állami beruházások többe kerültek a tervezettnél. Ez talán most túlzás lenne, hiszen ezek  összege meghaladja a 400 milliárdot. De azért talán tudna tenni Fürjes úr, hogy a kormány, az ígéretének megfelelően intézkedjen az összes idősotthon, a magán és egyházi fenntartású intézmények koronavírus-szűréséről és ezek eredményének nyilvánosságra hozataláról. Hasonlóan ahhoz, ahogy a főváros meggyőződésének megfelelően nyilvánosságra hozza az összes általa mért szűrési adatot. (…) Abban is tudna talán segíteni államtitkár úr, hogy a főváros a döntéshozatalhoz szükséges információkat a főváros naponta megkapja az Operatív törzstől (szűrési, fertőzöttségi adatok, budapesti kórházak kihasználtságára vonatkozó adatok, stb). És talán abban is, hogy ne szülessenek Budapestet érintő kormányzati döntések Budapesttel való konzultáció nélkül."

Helyettesénél diplomatikusabban, de Karácsony Gergely is kifejezte rosszallását, amiért Fürjes Balázs kommunikációja és a kormány Budapest-politikája szerinte ellentmondásban áll egymással. Erre hivatkozva mondta le Karácsony a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának júniusi ülését (több hónapos szünet után október 15-én rendezik várhatóan a következő ülést). Karácsony Gergely június 5-én ezt írta Facebook-oldalán: „Nem asszisztálunk ahhoz a hazugsághoz, mintha a kormány Budapest fejlesztésében lenne érdekelt, nem csinálunk úgy, mintha nem jelentene valóságos veszélyt a budapestiekre, hogy a kormány a költségvetéssel elkezdte Budapest totális kivéreztetését. Nem csilivili látványterveket kell most nézegetnünk, hanem megküzdeni ezzel a károkozással, ellenállni a budapestiek megsarcolásának."

Baranyi Krisztina és László Imre: két meglepő vélemény

A városvezetőknél árnyaltabban fogalmazott lapunk megkeresésére Fürjesről két ellenzéki kerületi polgármester.

Baranyi Krisztina a 2023-ra tervezett budapesti atlétikai vb ügye miatt került egy tárgyalóasztalhoz Fürjes Balázzsal. Mint ismert: Budapest 2018. decemberében nyerte el a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát, ez a futball vébé és az olimpia után a harmadik legnépszerűbb sportesemény. Az atlétikai központot Ferencvárosba tervezik, körülötte egy nagy közparkkal. Az atlétikai arénához a tavaly októberi győzelme után Karácsony Gergely, de Baranyi Krisztina is megkérte a főváros, illetve Ferencváros támogatásának az árát - különösen, hogy mindketten "stadion-stop" programmal kampányoltak tavaly ősszel, a megválasztásuk előtt.

Ő úgy emlékszik vissza az atlétikai stadionról az alkufolyamatra , hogy a "jobbnál is jobb" alkut kötöttek a ferencvárosiak számára. „Elmentünk a falig" - mondja most Ferencváros polgármestere, aki világossá tette a kormány számára: „csak egy stadiont" nem tudnak támogatni, de egy olyan multifunkciós rendezvény központot, amit a játékok befejezése után át lehet adni a főváros lakosságának, igen.

Amikor tárgyalóasztalhoz ültek, Fürjes Balázsról az volt a benyomása: profi tárgyaló és korrekt partner. Az államtitkár semmit nem került meg a tárgyalásokon, semmit nem próbált meg ráerőszakolni, és nyíltan megmondta, mit tud a kormányzat támogatni. "Ő arra törekedett, hogy a mi szempontjaink is maximálisan érvényesüljenek", megoldást akart. Az alku megszületett, de Baranyi Krisztina elmondása szerint Fürjes Balázs "nem fejezte be ott és akkor". A tavaly novemberben elindult együttműködés, a részletek folyamatos egyeztetése munkacsoportokban történik. Ha valami véletlenül elakad az állami adminisztrációban és döntésre van szükség, ő azonnal átlátja a helyzetet, és lendületet ad a folyamatoknak. Minden a tervek szerint halad, pontosan úgy, ahogy novemberben a kormány nevében kötelezettséget vállalt rá az államtitkár - mondja a polgármester.

Baranyi Krisztina végül azt azért megjegyezte:

"miközben megismertem a szakembert, aki kompromisszumkészen tárgyal, meglepetéssel olvasom néhány tweetjét. Amelyekben úgy fogalmaz, mint egy virtigli fideszes. Nekem erről az jut az eszébe, hogy biztosan Fürjes Balázst akarják a Fideszben Tarlós utódjának".

Elismerte Fürjest egy konkrét ügyben László Imre, Újbuda DK-s polgármestere az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Az előzmény: egy 2017-es kormányhatározat értelmében az állam 1,9 milliárd, az önkormányzat 475 millió forinttal járult volna hozzá a XI. kerületi önkormányzat által tervezett gyermekorvosi rendelő építéséhez. A XI. kerület polgármestere beszámolt arról is, hogy az építkezés (egy volt szakközépiskola épületének átalakítása) elindult, körülbelül hétszázmillió forintot az állam biztosított, majd váratlanul az EMMI illetékes államtitkára közölte az önkormányzattal, hogy forduljanak a főpolgármesterhez és ő tőle kérjenek pénzt az atlétikai stadion kapcsán létrejött főváros-kormány megállapodás értelmében a kormánytól a főváros számára biztosított ötvenmilliárdos keret terhére.

Az eljárást László Imre kifogásolta az ATV Egyenes beszéd című műsorában, ám a polgármester két héttel később arról számolt be, hogy ezt követően váratlan fordulat történt. László Imre azt mondta: amikor az ő ATV-ben elhangzott panasza után az Egyenes beszédben Fürjes Balázsnál Rónai Egon rákérdezett az ügyre, a beszélgetés után tíz perccel megcsörrent a telefonja, Fürjes volt a vonal másik végén, és László Imre szerint „korrekten megkérdezte, hogy mi van, mi történt, miben segíthet".
A polgármester arról is beszámolt: „ez nem pusztán kérdés volt, elrendeződött". „Ma már minden papírral rendelkezünk, ami a folytatáshoz szükséges. Hadd mondjam egy kis kajánsággal, hogy azzal az államtitkárral íratták alá a folytatásnak a zöld lámpáját, aki azt a levelet küldte nekünk, hogy menjünk a főpolgármesterhez" – tette hozzá László Imre.

Hosszú fideszes múlt

'99 végén váratlanul leégett a Budapest Sportcsarnok, az újjáépítési feladatra érthetően nem készült senki. Ahogy ilyenkor szokás, az első hetekben a sportminiszter a kabinetfőnökre, mint a miniszterek "jolly jokeréra" bízza az újjáépítés előkészítését. Fürjesnek megtetszik a kihívás, de látván, hogy ez mekkora munka, megegyeznek Deutsch-csal: ő miniszteri biztosként nekilát a nagyberuházás megvalósításának, és más lesz a kabinetfőnök. Az eredmény ismert, rekordidő alatt felépült Budapest első 21. századi kortárs épülete, ami látogatók millióit fogadta 2003 óta a legkülönfélébb eseményeken.

Fürjes legtöbbet a Kossuth díjas Skardelli Györggyel dolgozott együtt a különböző nagyszabású fővárosi projekteken. Skardelli szerint Fürjes alázatos az építészet iránt, nem szólt bele olyasmibe, amihez nem ért. Az új Puskás Aréna tervezéséhez is csupán két vezérelvet adott a kortárs magyar építésznek: az új épület karakterében idézze meg a régit, ugyanakkor legyen ultramodern, világszínvonalú aréna és rendezvényközpont.


"Labdarúgó hasonlattal: a középpályás csatár" – mondja Fürjesről Deutsch Tamás. Ő azt látta, hogy volt kabinetfőnöke és a BS újjáépítésének levezénylője legalább annyira szereti a szakmáját, mint a politikát. Már rég baráti viszonyban voltak egymással, amikor felkérte, hogy legyen a miniszteri kabinetfőnöke. Szintén ő nevezte kérdésünkre munkamániásnak Fürjest. Az a különlegessége, hogy nincs különlegessége: nem "úthenger", nem agresszív, nem akarja a másikra kényszeríteni az akaratát, ellenben felkészült, jó ütemérzékkel kiválóan érvel, és ami talán a legfontosabb, kompromisszumkész.

Több magánszektor, kevesebb közszolgálat

A legtöbb politikustól megkülönbözteti Fürjest, hogy 48 évesen elmondható róla, hogy több időt töltött a magánszektorban, mint a közszolgálatban. Öt évet húzott le egy nemzetközi ügyvédi irodában és kilenc évet az egyik legnagyobb magyar ingatlanfejlesztő vállalat vezetésében.

"A Fidesz vagy kicsi ellenzéki párt volt vagy épp vereséget szenvedett, a vállalati szférában semmi előnyt nem jelentett, milyen politikai közösséghez tartozom – mondja erről az időszakról Fürjes Balázs, aki hálás "ezekért az évekért".

Az ügyvédi irodából akkori főnöke, Antall József idősebbik fia, Antall György mint "nagyon fiatal gyerekre" emlékszik Fürjes Balázsra, de "érett volt". "Volt egy világos kép a fejében, egy morális rend, amit otthonról hozott". (Fürjes Balázs édesapja a Ludovika utolsó évfolyamán végzett, katonatisztnek készült. Magyarország német megszállása után az ő édesapjával (Fürjes nagyapjával) katonai-polgári ellenállást szerveztek a zsidó lakosság megmentésére és a budapesti hidak megvédésére. A nyilasok letartóztatták, és csak azért nem végezték ki, mert a statáriális tárgyaláson több hadbíró szavazott a halálbüntetésre, de a döntés nem volt egyhangú.) 1956-ban anyai nagyapját Balatonalmádiban a Forradalmi Tanács elnökének választották, majd a megtorlás időszakában a Balatonba állítva vallatták Kenesén, fogház, segédmunka, korai halál lett a „jutalma".

Nálunk erős az a szemlélet - mondja Noah Steinberg, 25 éve Magyarországon élő, magyarul tökéletesen megtanult amerikai üzletember, annak az ingatlanfejlesztő vállalatnak a vezetője, ahol Fürjes kilenc évet töltött el -, hogy a vezető nemcsak hátradől, és a beosztottakra delegálja a feladatokat, hanem a vezető dolgozik a legtöbbet.

Árnyék-Városháza épül?

Fürjes Balázs 2011 végén áll újra közszolgálatba, immár a legfontosabb budapesti beruházások kormánybiztosaként. 2015 és 2017 között a MOB, a főváros és a kormány - párhuzamosan többi feladatával -, rábízza az olimpiai pályázat vezetését. Emlékezetes pillanat, amikor Fekete-Győr Andrással vitatkoznak a Közgázon és épp a vita közben jelenti be Gundel-Takács Gábor, a moderátor: megjött a hír, visszavonják a pályázatot. Még akik nagyon közelről ismerik Fürjest, azok sem tudták megmondani reakciója alapján, vajon tudta-e már, mikor elkezdődött a vita, hogy menet közben bejelentik a visszalépést.

"Döntse el az olvasó. Nagyon bízom benne, hogy a budapestiek többsége, akik követik az eseményeket, úgy ítélik meg Vitézy Dávid és jómagam magatartását, hogy eszünk ágában sincs árnyék Városházát, konkuráló városi központot kiépíteni" - mondja arra, hogy a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ (BFK) februári létrehozása Vitézy Dáviddal sokak szerint az "árnyék-Városházáról" szól. „Én az együttműködés útját keresem, a Budapest Fejlesztési Központ a kormányzat budapesti városépítő feladatait látja el" - mondja.

"Vitézy Dávid elsősorban és legrégebb óta a barátom. Már évek óta, ha pozícióban vagyunk, ha nem, rengeteg gondolkodunk és beszélgetünk együtt Budapestről. Riválisként szerintem egyikünk sem tekint a másikra - válaszolja arra Fürjes Balázs, hogy Vitézy Dávid esetleg vállalná-e a főpolgármester-jelöltséget. "Kötve hiszem. Mivel egyikünknek sincsenek főpolgármesteri ambíciói."

Ajánlom

További belföldi híreink