Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-08 15:35:00

Kásler: március óta két egészségügyi dolgozó halt meg koronavírus-fertőzésben

A miniszter a háziorvosi rendszer átalakításáról is beszélt, a terv szerint az alapellátásba vinnék át a diagnosztika jelentős részét a kórházakból. Az átvezényelt orvosokkal és ápolókkal kapcsolatban arról beszélt, azok száma nem éri el az egy százalékot sem.

Kásler: március óta két egészségügyi dolgozó halt meg koronavírus-fertőzésben

Kásler Miklós a Spirit FM Exkluzív Novák Andrással című műsorában arról beszélt: a koronavírus-járvány természete megváltozott: a terjedés közösségeken belül történik, ami azt is jelenti, hogy lényegesen nehezebb kontrollálni. Az Emberi Erőforrások minisztere arról is szólt: augusztus végén, szeptember elején a járvány általában a fiatalabb generációt érintette, ez azóta megváltozott, a korosztály folyamatosan tolódik ki az idősebbek felé. „Jelenleg az 50-65 év közöttiek között a leggyakoribb a vírusfertőzés, az összes fertőzött kb. 40-45 százalékát jelentik, a 65 éven felüliek érintettsége 8-10 százalék között van” – mondta a miniszter. A fennmaradó százalékokat a 20-40 év közöttiek töltik ki.

Az iskolai fertőzésekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy a 6500 intézményhez képest nem éri el az 1 százalékot azoknak az iskoláknak, óvodáknak a száma, ahol bármilyen extra eljárásrendet kellett volna kialakítani. Hozzátette azt is, hogy az iskolai szigorítások aránya is csökken.

A Richter szerdán jelentette be, hogy már gőzerővel gyártják Magyarországon a koronavírus elleni, remdesivir hatóanyagú készítményt. Múlt héten pedig egy másik készítmény, a favipiravir hatóanyagú gyógyszer klinikai vizsgálatát engedélyezte az Országos Gyógyszerészeti Intézet. Kásler szerint megelőztük a világot a heparin és megadott formában a szteroid alkalmazásában. Megerősítette, hogy elindult mindkét gyógyszer generikumként való gyártása, azaz a termékek klinikai vizsgálata.

Gompertz-görbe

Világszerte megpróbálják matematikai görbékbe sűríteni a járvány adatait. Magyarországon is így van ez, a Gompertz-görbét használják itthon. Mint mondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ által összeállított Gompertz-függvényre támaszkodnak, amikor az intézkedéseket elrendelik: a kórházak előkészületeit vagy az orvosok átvezénylését.

A kórházi ágykapacitásokról Kásler úgy nyilatkozott: az ágyak 53 százaléka van kihasználva, tehát az összes kórházi ágy 47 százalékán nincs beteg. A 47 százalékból az ágyszám 20 százalékán előkészület történik arra, hogy ha szükség van a betegek ellátására, akkor ez álljon rendelkezésre. A kapacitás viszont tovább növelhető a miniszter szerint úgy, hogy az ne okozzon fennakadást az egészségügyben.

Átvezénylések

Az átvezényelt orvosok és ápolók száma nem éri el az egy százalékot – jelentette ki Novák Andrásnak a miniszter. Az intenzív orvosoknak és nővéreknek, asszisztenseknek az 1-1,5 százalékát érinti az intézkedés.

„A kórházak bevonásának lényege, hogy minél kevesebb kórházban legyenek elhelyezve a fertőzött betegek, azért, hogy a kórházakon belül ne alakuljanak ki gócpontok” - folytatta. Budapesten az első fázisban a Szent László Kórházba, a Korányi Intézetbe és a Szent János Kórházba szállították a koronavírusos betegeket. A második lépcsőben további nyolc budapesti intézményt lehet bevonni.

„Az egészégügyi dolgozók között nagyjából annyi vagy kevesebb fertőzött van, mint az első hullámban. Március óta két egészségügyi dolgozó halt meg a vírusban” – tudatta Kásler.

A vakcinával kapcsolatban elmondta, hogy Magyarországon csak teljesen biztos vakcinát fognak alkalmazni, azt viszont senki nem tudja megmondani, hogy erre mikor kerül sor. Kásler szerint számos kérdés van a vakcinával kapcsolatban, például az is kérdés, hogy elegendő lesz-e egyfajta vakcina.

Orvosok béremelése

A miniszter elmondása szerint a kormány folyamatosan foglalkozik a béremelésekkel. Szerinte korszakos törvényről van szó, ami 70 év adósságait jelentős mértékben törleszti, a magyar egészségügyet pedig egy új viszonyrendszerbe helyezi. A béremelésen kívül legalább annyira lényegesnek tekinti a hálapénz eltörlését, mert az orvos-beteg kapcsolat bizalmi viszony. Hozzátette: csak ezzel a törvénnyel kapcsolatban 18 kormányrendeletet kell meghozniuk.

Szerinte a törvény szövegének a félremagyarázása az, hogy az állami kórházban praktizáló orvos nem fogadhat magánellátásban betegeket. „A törvény nem tiltja meg a magánpraxis folytatását, a törvény azt mondja ki, hogy erre engedélyt kell kérni” – magyarázta a miniszter.

Az ápolók 2019-2022 között 72 százalékos fizetésemelést kapnak. November elsejétől 20 százalékos emeléshez, jövő januárban további 30 százalékos emeléshez, valamint egy harmadik lépcsőben szintén újabb emeléshez jutnak az ápolók.

Háziorvosok praxisa

A háziorvosok béremelése is napirenden van. „Az alapellátást olyan helyzetbe kell hozni, hogy a diagnosztika jelentős része kerüljön át oda a kórházakból és a terápiából is, amit lehet, ott végezzenek el, így lehet csökkenteni a várakozási időket a kórházakban. Ennek a kulcsszereplői a családi orvosok” – jelentette ki. A családi orvos szakvizsgának megfelelő tevékenységeket végezheti, a törvény erejénél fogva lehetővé lehet tenni, hogy ha van további szakvizsgája, például sebész, neurológus, akkor ezeket a szakvizsgáit is használhassa a háziorvosi praxisában. Ennek legyen meg a műszerezettsége, és fizesse meg a biztosító.

Mint magyarázta, egy kardiológus például, ha megvannak a műszerei el tudja végezni az EKG-t, a röntgenfelvételeket, laborokat értékelni tudja, nem kell a beteget elküldeni a kórházba esetleg 10-15 km-re, ami a leletek a 80 százalékára jellemző. „A 15-20 százalékot, amit nem tud értelmezni az orvos, digitálisan elküldi a következő ellátási szintre, ahol véleményezik, és visszaküldik digitálisan a másodperc törtrésze alatt az eredményt. Tehát nem a beteg utazik, hanem a lelet” – részletezte a tervet a miniszter.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink