Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-01 13:00:00

Saját maga ellen tesz rendeletjavaslatot az MKKP elnöke

Nem nézik jó szemmel a Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnökének tevékenykedését a 12. kerületi önkormányzat tagjai. Kovács Gergelyt az ellenzéki- és a kormánypártok is támadják, mert az elnök elkezdte kritizálni az önkormányzat munkáját. Kovács Gergely ezért rendeletjavaslatot tesz, melynek lényege, hogy testületi ülésen kívül semmilyen önkormányzati ügyről ne beszélhessen. Az elnök reméli, hogy az önkormányzat ezt megszavazza, ő pedig majd nem tartja be.

Kovács Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, a konfliktus onnan indult, hogy elkezdték köztudomásra hozni a kerület „korrupciógyanús és furcsa” önkormányzati ügyeit. Eközben találtak rá például arra a civil szervezeteknek meghirdetett pályázatra, amelyért évente 10 millió forint jár. Erről a pályázatról kerületi lakosok ugyan tudtak, viszont az elbírálásáért két fideszes és egy önkormányzati alkalmazott a felelős – nehezményezte Kovács a műsorban.

Találtak azonban egy másik pályázatot, egy 50 milliósat is, amit – Kovács elmondása szerint – gyakorlatilag bárki, bármire kérhet. „Nem kell kerületi lakosnak lenni, nem kell költségvetés és a végén sincs szükség normális beszámolóra, csak számlákra” – magyarázta az elnök. Erről azonban a kerületi lakosok nem tudtak, Kovácsék ezért megírták a pályázati kiírás és elkezdték hirdetni a pályázatot.

„Ezért haragudott meg nagyon Fonti Krisztina, alpolgármester, aki nehezményezte, hogy most egy csomó pályázat érkezik”

– zárta a történetet Kovács, hozzátéve: ilyen az, amikor tudnak egy pályázatról az emberek, és bármire kérhetnek pénzt.

„Azt, hogy egy MSZP-s képviselőt miért zavarja, hogy valaki kritikusabban fordul egy Fideszes-KDNP-s önkormányzathoz, nem értem teljesen” – vélekedett Kovács, arra utalva, hogy az ellenzéki Vincze Gézának sem tetszett az elnök ténykedése. Szerinte legfeljebb az lehet ennek az oka, hogy Vincze az ellenzéki alku ellenére kapott egy helyet a Tulajdonosi Bizottságban. Kovács szerint azonban ennek semmi jelentősége nincs, ugyanis mint magyarázta, minden képviselő beülhet minden bizottságba, mindenhol hozzászólhat, és előterjesztéssel élhet. „Szavazni nem szavazhat, de ez tök mindegy, mert úgyis Fidesz-többség van mindenhol” – magyarázta.

Kovács azt is elárulta, ő is mindig beül a tulajdonosi bizottság tárgyalásaira, eddig viszont soha nem látta bent Vincze Géza. „Most bejött, de most sem mondott semmit” – idézte fel az elnök.

Vincze Géza Kovács tevékenykedéséről az egyik testületi ülésen úgy fogalmazott: azt szeretné, hogy találjanak végre ki valamit az MKKP-elnök ellen. Kovács ezért egy rendeletjavaslattal készül, mely lényegében kimondaná, hogy testületi üléseken kívül nem beszélhet a 12. kerületi önkormányzat „ügyes-bajos dolgairól”. Kovács azt reméli, hogy az önkormányzat ezt majd megszavazza, és akkor ő nem tartja be.

Kérdésre válaszolva elmondta: valóban el kellett kezdenie komolyan vennie magát neki is, és pártjának is, annak ellenére, hogy egyébként nem ez volt az MKKP eredeti koncepció. „Én például szobrot ígértem magamnak” – idézte fel az elnök. „De amikor önkormányzati képviselőként fizetést kapsz a kerület lakóitól azért, amit csinálsz, az más” – vélekedett Kovács, akinek egyébként saját bevallása szerint is furcsa volt először ez a komoly szerep, és nem is igazán találta a helyét az önkormányzatban. De mint mondta, most élvezi ezt a szerepet. „Aztán lehet, hogy egyszer csak megunom” – tette hozzá.

Az elnök szerint egyébként a 12. kerületi önkormányzatnál sok mindent el lehet érni pusztán azzal, hogy nyilvánosságot kap az ügy, mivel a 12. kerületi egyébként egy jó hírű önkormányzat. Ennek okát Kovács Gergely a korábbi évek visszafogott ellenzéki tevékenységében látja. Mint elmondta, az önkormányzatban ráadásul volt néhány komolyabb sikerük is: megszavazták nekik az Ez a minimum nevű korrupció ellenese programot; most elérték, hogy megváltozzon a pályázati forma és a pénz átkerüljön a nyilvános összegbe; sikerült leállítaniuk egy „iszonyatosan túlárazott” 200 milliós felújítást és megszüntetni a Vagyonnyilatkozati Bizottságot, „ami nem csinált semmit” – sorolta a sikereket Kovács.

Kérdésre válaszolva a Vagyonnyilatkozati Bizottságról azt is elárulta: bár a munkájuk csupán „néhány milliójába” került az önkormányzatnak, azt, hogy egész évben fizetni kellett annak az öt embernek, akik évente nagyjából öt percet dolgoztak, nem tartotta helyesnek.

Hozzátette ugyanakkor: bár magát a bizottságot sikerült megszüntetni – „mert az önkormányzat sem tudott mit mondani” –, de rajta kívül mind a négy tagot áthelyezték a Jogi Bizottságba, „mondván, hogy ott nagyon sok a munka”, így őket továbbra is ugyanúgy fizeti az önkormányzat.​

Se az ellenzéki-, se a kormánypártoknak nem tetszik az MKKP elnökének ténykedése

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink