Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-01 19:20:00

Mi lesz a Városliget sorsa? Karácsony szerint a kormány újranyitotta a csatát

Tovább csatázik a kormány és a főváros a Városligetért. A fővárosi önkormányzat egy módosítás megszavazásával leállította a beépítést, aminek lehetőségét egy kormányrendelet ezután is biztosítaná. A jogász szerint az önkormányzatiság miatt aggályos a kormányrendelet. Közben az MSZP-s polgármester, Horváth Csaba azt mondta az ATV Híradónak, ha a kormány október közepéig sem visszakozik a beépítéstől, akkor már jövő év elején jöhet egy budapesti népszavazás.

"Új épületeket nem szeretnénk, és a megkezdett beruházásokat fejezzék be" - mondta Karácsony Gergely a közgyűlésen.  

Szerdai ülésén a Fővárosi Önkormányzat módosította a Városliget Építési Szabályzatát, leállítva ezzel a Városliget beépítését. Az új Nemzeti Galéria mellett eszerint a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház sem épülhetne meg.

"Magyarul a Városliget maradjon közpark, az a három épület, amit elkezdtek, azt fejezzék be, hiszen nem akarunk torzókat otthagyni a liget közepén, de semmilyen más új épület építéséhez a közgyűlés nem fog hozzájárulni" - mondta korábban Gy. Németh Erzsébet. 

Egy keddi kormányrendelet szerint azonban – a beépítési szabályok betartásával – beépíthető a Városliget. Gulyás Gergely szerint azért született meg a kormányrendelet, mert a Főváros a Közfejlesztések Tanácsa kihagyásával fogadta el a javaslatot.

Tovább csatázik a kormány és a főváros a Városligetért

 

"Amíg a főváros ezzel nem ért egyet, vagy nem változtat az álláspontján, addig annak a három épületnek az építése nem kezdődik meg, amelyet terveztünk, és amiből egyébként egynek van komoly jelentősége, mert a másik kettő azok kisépületek" - magyarázta Gulyás Gergely a kormányinfón.

Közben az MSZP-s Horváth Csaba október közepéig vár, hogy a kormány lemondjon a beépítésről. Ha ez nem történik meg, akkor mára jövő év elején népszavazás lehet a fővárosban.

"90-120 napos átfutás a kérdés, a kérdés minősítése, hitelesítése , egy közgyűlési szavazás és egy népszavazás előkészítése. És nem mellesleg egy népszavazási kampány előkészítése az mindneképpen időt igényel: legkorábban ez január-februárban lehetne esedékes" - mondta Horváth Csaba zuglói polgármester az ATV Híradóban.

Az önkormányzatiság miatt aggályos a kormányrendelet - erről már a jogász beszélt az ATV Híradónak.

Ugyanakkor a kormány szándéka, ami arra irányul ezzel a korményrendelettel hogy megkerülje a helyi szabályzatot, az önkormányzati rendeletet, az nagyon komoly aggályokat vet fel az önkormányzatiság tekintetében."

Karácsony Gergely a rendelet kapcsán azt írta Facebook-oldalán: a kormány újranyitja a Városliget-csatát. Hozzátette: a kabinet belenyúlt az önkormányzat jogába azzal, hogy a saját tulajdonán megmondja, mi épülhet és mi nem.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink