Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-01 19:56:00

Gulyás: Jourová “persona non grata”

Senki nem gondolja azt, politikai hovatartozás nélkül, hogy ha ezt Vera Jourová a franciákra vagy a németekre mondja, akkor ő még hivatalban van - jelentette ki Gulyás Gergely a kormányinfón a cseh biztos “sértő” mondatai miatt. Nem perlik be, de “persona non grata” a magyar kormány számára.

Vera Jourova nyilatkozatában a “beteg demokráciánál” sokkal súlyosabb mondat az, hogy Magyarország polgárai nincsenek abban a helyzetben, hogy a véleményüket megalapozottan kialakítsák... “Itt nem csupán csak a kormányra vagy az országra sértő megnyilatkozásról van szó - ami világosan összeegyeztethetetlen a Lisszaboni szerződés előírásával, hogy egy biztosnak semlegesnek kell lennie és objektíven kell a tagállamokhoz viszonyulnia -, de a kijelentése Magyarország polgáraira nézve sértő” - jelentette ki ma Gulyás Gergely a kormányinfón az ATV kérdésére annak kapcsán, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Spiegelnek adott interjújában megfogalmazott kijelentései miatt a cseh uniós biztos menesztését kérte Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság elnökétől.

“Önmagában Jourova biztos asszonynak minden napja, amit a hivatalában tölt, annak a sajnálatos és az Európai Uniót gyengítő kettős mercének a bizonyítéka, ami szerint egy kisebb országot és annak polgárait meg lehet sérteni, egy nagyobbat nem. Mert senki nem gondolja azt - politikai hovatartozás nélkül -, hogy ha ezt a biztos asszony a franciákra vagy a németekre mondja, akkor ő még hivatalban van” - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kérdésünkre, hogy Ursula von der Leyen nem mozdította el Vera Jourovát, és ő bocsánatot sem kért, elmegy-e odáig a magyar kormány, hogy beperli Jourovát vagy az Európai Bizottságot, Gulyás Gergely azt válaszolta: nem akarják ezt jogi útra terelni, a magyar kormány számára Jourová “persona non grata”, és ennek megfelelően jár el a jövőben a magyar kormány. A miniszter hozzátette, hogy nyilván vannak olyan közösségi események, amikor egy biztossal a tagállamok együtt vannak például az Európai Tanácsban. “De kétoldalú kapcsolatokra a biztos asszonnyal nem vagyunk nyitottak” - tette hozzá.

Jourová: az Orbán által szorgalmazott demokrácia nem illiberális, hanem egyszerűen beteg

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink