Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-29 11:46:00

Operatív törzs: az elmúlt hetekben változott a járvány dinamikája

Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta: most, a második hullámban más a koronavírus-járvány dinamikája, mint tavasszal volt. Ma 1 pozitív személy már csak 1 főnek tudja tovább adni a megbetegedést, ami azt mutatja, hogy lassul a betegszámok emelkedése.

Az operatív törzs tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, a kormány holnap tárgyalja a schengeni határszakasz belső ellenőrzésének meghosszabbítását. Arról is beszélt, hogy kizárólag személyforgalomra 31 határátkelő áll rendelkezésre, emellett 86 kisebb átkelőt is ellenőriznek. Hozzátette: ha valaki Szlovéniába utazna, akkor számítania kell arra, hogy 10 napos karanténba kerül, ha nem rendelkezik friss, negatív PCR-teszttel.

Friss adatok

Müller Cecília azt mondta: az elmúlt 24 órában 851 új fertőzöttet regisztráltak a laboratóriumaik, így az összes megbetegedés a járvány kezdete óta 25.567 fő. Az elmúlt 24 órában elhunyt 8 beteg, az ő családjuknak az országos tiszti főorvos kifejezte részvétét.

Müller hozzátette: jelentősen nőtt a laboratóriumban elvégzett vizsgálatok száma, már meghaladta a 700 ezret.

Változó dinamika

Az országos tiszti főorvos szerint amikor a második hullámról beszélünk, meg kell vizsgálnunk, hogyan zajlik most a járvány. Az első hullám alatt a hullám ellaposítása volt a cél, vagyis az, hogy kevesebb beteg zúduljon az egészségügyi ellátórendszerre, ezt Müller szerint sikeresen megoldottuk. A második hullámnak viszont más a dinamikája.

Müller kifejtette, hogy a 32. héten volt a legalacsonyabb a megbetegedések száma, majd ezután fokozatos növekedés következett. Nem sokkal később két egymást követő héten is azt tapasztalták, hogy megtriplázódott, vagyis háromszorosára nőtt a pozitív esetek száma. A 38. héten egyharmaddal nőtt a fertőzöttek száma, a 39. héten pedig a számadat már mérsékeltebb volt: ekkor már csak 2%-os emelkedést lehetett látni a pozitív esetek számában.

Müller szerint ezekben a hetekben is változott a járvány dinamikája, úgy fogalmazott: ez egy kedvező jelenség. Ma egy pozitív személy egy főnek tudja tovább adni a megbetegedést, ez Müller szerint azt jelenti, hogy ily módon lassulni látszik az emelkedés.

Hozzátette, hogy életkor szerint is változás látható tavaszhoz képest: a regisztráltak 20-25 százaléka 20-29 év közötti, 43 százalék a 30-60 évesek aránya, és csak 15 százalék a 60 év felettiek mértéke. A 14 év alattiak aránya 4 százalék körül van.

Müller azt mondta, gócpontok most kevésbé vannak, jelenleg a közösségi terjedés a jellemző. Az országos tiszti főorvos beszélt arról is, hogy otthonunkban is fontos betartani a higiénés szabályokat: ha beteg van a családban, akkor az ő környezetében fertőtleníteni kell, lehetőleg klórtartalmú szerekkel, például hipóval, vagy antivirális szerekkel, a fertőzött pedig saját tárgyait, eszközeit használja.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller kijelentette, Magyarországon egyelőre nincs szükség további szigorítások bevezetésére. 

Kiss Róbert szintén újságírói kérdésre elmondta: az üzletekben dolgozóknak fel kell szólítaniuk a vásárlót a maszk használatára. Ha erre egy vásárló nem hajlandó, ki lehet küldeni a boltból a boltból. Ha ezt nem teszi meg az illető, akkor a bolt tulajdonosa vagy alkalmazottja hívhatja a rendőrséget.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink